Életstílus

2016.12.13. 15:26

Vasalási technikák kezdőknek: ezekre figyeljen!

<p lang="hu-HU" align="justify">Vannak olyan házimunkák, melyeket kevés kivétellel szinte senki sem végez szívesen. Tipikusan ilyen a vasalás, melynek eredményessége és gyorsasága nagymértékben múlik azon, hogy milyen készüléket használunk.

Vannak olyan házimunkák, melyeket kevés kivétellel szinte senki sem végez szívesen. Tipikusan ilyen a vasalás, melynek eredményessége és gyorsasága nagymértékben múlik azon, hogy milyen készüléket használunk.

Természetesen az sem elhanyagolható tényező, milyen technikát alkalmazunk, melynek elsajátításához némi tapasztalatra van szükség. A Philips.hu szerint nem csak a jó minőségű vasalóra, de a tiszta és gyűrődésmentes vasalódeszkára is megéri figyelni. Ez utóbbinak helyes magassága is lényeges, ha ugyanis nem a megfelelő magasságban állítjuk be a deszkát, az már néhány perc után is derékfájáshoz vezethet.

Legjobb, ha gőzölős vasaló mellett tesszük le a voksot, ugyanis a teljesen száraz ruhák vasalása igencsak időigényes lenne. Amennyiben nem rendelkezünk ilyennel, úgy célszerű virágpermetezővel benedvesíteni a textíliát, ezzel felgyorsítva a folyamatot. A vasalás során hosszú, egyenletes mozdulatokkal dolgozzunk, és ha már bemelegítettük a vasalót, akkor az energiatakarékosság érdekében célszerű több ruhadarabot is kivasalni. A frissen vasalt ruhát helyezzük azonnal vállfára, így biztosan nem vész kárba a munkánk. A fából készült székekkel azonban érdemes óvatosnak lenni, ugyanis ha erre tesszük a ruhákat, azok a hőkezelés miatt hamar elszíneződhetnek.

A hagyományos pamut és len alapanyagokat tulajdonképpen magas hőfokon is bátran vasalhatjuk. Ellenben a szintetikus anyagokkal és a selyemmel nagyon körültekintőnek kell lenni, és kizárólag alacsony hőfokot szabad alkalmazni. Ha nem szeretnénk, hogy kedvenc ruhadarabjaink kiégjenek, megsérüljenek, akkor erre mindenképpen ügyelni kell. Gyakori jelenség, hogy a vasalás következtében kifényesednek az anyagok. Ezt elkerülhetjük, ha kifordítva vasaljuk azokat, vagy egy vékony textíliát helyezünk rájuk a munkálat során.

Számos ruhadarabon megtalálhatóak cipzárak. Fontos tudni, hogy a fém anyagból készült sérülést okozhat a vasaló felületén, a műanyag pedig megolvadhat a hő hatására. A legjobb tehát, ha ezeket csak körülvasaljuk. Az ingek gallérjainak mindkét felét ki kell vasalni, és annak érdekében, hogy ne legyen ránc rajta, a csúcsától érdemes befelé haladni. A korszerű vasalóknak köszönhetően egyszerűen és biztonságosan mehet a munka és a végeredmény is a kívántak szerint alakul majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!