Életstílus

2017.08.04. 09:09

Cukorbeteg? Erre figyeljen a hőségben!

Nyíregyháza - A melegben ingadozhat a vércukorszint, ezért a szokásosnál is többször érdemes ellenőrizni.

Nyíregyháza - A melegben ingadozhat a vércukorszint, ezért a szokásosnál is többször érdemes ellenőrizni.

A KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon az elmúlt 10 évben megduplázódott a 19 év feletti cukorbetegek száma, a 2-es típusú diabéteszben szenvedők száma eléri a 727 ezret.

Bár a betegszám folyamatosan növekszik, a betegek életkilátásai jobbak, hiszen egyre korszerűbb és hatékonyabb készítmények állnak rendelkezésre. Ma már több olyan szájon át szedhető készítmény könnyíti meg a cukorbetegek életét, amelyeket elegendő naponta egyszer beszedni. A súlyos szövődmények (szív-érrendszeri betegségek, vesefunkció-hanyatlás) csökkenése is az új, modern készítményeknek köszönhető.

Ám egy-egy hatékony személyre szabott terápia is veszélybe kerül, ha a beteg nem veszi figyelembe a környezeti tényezők változásait és nem alkalmazkodik azokhoz. Ilyen a nyári kánikula, szabadság alatt megváltozott napirend vagy külföldi utazás.

Nyáron mindenkinek többet kell innia, a cukorbetegekre ez fokozottan igaz. Fontos, hogy a bevitt folyadék cukor-, koffein- és alkoholmentes legyen – olvasható a Well PR közleményében.

Mire kell odafigyelni?

A diabéteszes betegeknek a szakember előírta diétát évszaktól függetlenül be kell tartaniuk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmilyen szezonális élelmiszert, gyümölcsöt nem fogyaszthat, hanem azt, hogy ezeket nagyon okosan és tudatosan kell beépíteni az étkezésekbe.

A túlzásba vitt napozást nemcsak a dehidratáció és a bőrleégés miatt kell kerülni, hanem a gyógyszerek miatt is. Vannak olyan készítmények, amelyek mellett kifejezetten tilos a napozás, mert az összetevők napfénnyel szembeni túlérzékenységet okozhatnak.

A melegben ingadozhat a vércukorszint, ezért a megszokottól többször érdemes azt ellenőrizni, különösen akkor, ha a beteg többet tartózkodik napon vagy a szokásosnál többet mozog.

Az egészséges ember is felkészül az adott ország látnivalóiból, gasztronómiájából, egészségügyi ellátásából, közlekedési lehetőségeiből, egy krónikus betegnek erre kiemelten figyelnie kell.

Ha külföldre utazik

Szerencsére napjainkban nincs arra szükség, hogy a cukorbetegek az ételkínálat alapján válasszanak úti célt, de a megfelelő mennyiségű és minőségű étkezés – a már említett diéta – biztosítása gyógyszeres kezelés mellett is fontos, akárhol is tartózkodik a beteg. Ezért nem árt előre tanulmányozni az adott ország ételeinek összetevőit, szénhidráttartalmát, illetve azt, hogy a megfelelő folyadékbevitelt hogyan lehet megoldani. Nem árt előre megnézni, hol van a közelben orvosi ellátás és a turista milyen módon veheti azt igénybe.

Fontos lehet az időeltolódás figyelembe vétele, erre is előzetesen fel kell készülni, akárcsak arra, hogy milyen védőoltásokat érdemes kérni, különösen akkor, ha valamely egzotikus országba utazik a beteg.

Nagyon fontos az orvos által felírt gyógyszerek, továbbá a vércukormérő tesztcsík megfelelő tárolása, szállítása. Az inzulin például nem fagyhat meg – ezért nem lehet repülőraktérben tárolni –, és megvan a pontos ideje, hogy felbontás után szobahőmérsékleten meddig használható fel. A tengerszint feletti magasság csak extrém esetben befolyásolja a vércukormérő pontosságát, de arra ügyelni kell, hogy a tesztcsík nedvességmentesen legyen tárolva. Tudni kell, hogy a vércukormérő nem megfelelő tárolása is torz mérési eredményeket okozhat!

Minden esetben gondoskodni kell arról, hogy a megfelelő mennyiségű gyógyszer és tesztcsík legyen a betegnél, beleszámítva egy bizonyos biztonsági tartalékot is.

Legcélszerűbb, ha az utazás előtt a beteg felkeresi kezelőorvosát, és az utazás helyszínét, időtartamát átbeszélve kér tanácsot orvosától.

KM


Ha a cukorbeteg rosszul lesz

A rosszullét leggyakoribb oka a vércukorszint hirtelen csökkenése, az úgynevezett hypoglikéma, amely az inzulin túladagolásából vagy a rendszertelen étkezésből adódik. A segítséget nyújtónak elsőként azt kell felismerni, hogy diabéteszes betegről van szó – sok esetben a rosszullét tünetei más betegségre is utalhatnak. Ezt jó esetben a beteg még tudja jelezni a segítségnyújtónak, de mindenképp tudatni kell a kiérkező szaksegítséggel is. Ha eszméletlen, elsőként a közvetlen életveszélyt kell elhárítani, biztonságos testhelyzetbe kell helyezni a beteget. Fontos, hogy akkor se hagyjuk magára, amikor eszméleténél van, mert bármelyik percben romolhat az állapota.

Sok betegnél van valamilyen jelzés arra vonatkozóan, hogy cukorbetegségben szenved, illetve van nála olyan gyors felszívódású élelmiszer (például szőlőcukor), amely rövid időn belül segíthet állapota javulásában.


Diabéteszes láb védelme

A nyári hőség és a lábbeliviselet nagy veszélyt jelent a diabéteszes láb szindróma kialakulásában. A nyitott lábbeliben – vagy ha a beteg mezítláb járkál – könnyen megsérülhet a láb, a talp. Cukorbetegség esetén rossz a vérkeringés, és a perifériális erek szenzoros működése is károsodik, így az apró sérüléseket a diabéteszes beteg nem veszi észre, hiszen nem érzi, ezek pedig súlyos fertőzést és talpi fekélyeket okozhatnak. Hosszú távon ezek a kezeletlen sérülések végtag-amputációhoz is vezethetnek. Éppen ezért kerülni kell a kavicsos terepet és minden olyan helyszínt, amely a láb vagy a talp sérüléséhez vezethet.


[related-post post_id="3571175"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!