Életstílus

2018.05.04. 18:19

Burnout – a munkahelyi kiégés

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyre kevesebb munkakörben jut idő a feltöltődésre.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyre kevesebb munkakörben jut idő a feltöltődésre.

Stressz, unalom, apátia. A kiégés szindróma fogalmát Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus alkotta meg 1974-ben, azóta élénk érdeklődés övezi, hogy mi állhat a jelenség hátterében. Lapunk, pszichológia rovatához a következő levél érkezett:

„Negyvenes éveimben járó kétgyermekes családanya vagyok. Néhány éve elnyertem egy középvezetői pozíciót egy cégnél, ahol több embert kell irányítanom. Szeretem a munkám, örömmel vállaltam az új kihívást. A család aggódott, hogy fogom bírni. Igyekeztem helytállni a munkámban, megpróbáltam minél személyesebb kapcsolatot kialakítani a beosztottjaimmal, maximálisan ellátni feladataimat. Sajnos többször előfordult, hogy tovább kellett bennmaradnom a munkahelyen a felsőbb vezetés utasítására, amit eleinte jól tolerált a családom, de aztán szóvá tették, hogy ha otthon is vagyok, mindenkinek felveszem a telefont. Mostanában a gyerekek is többet vannak a férjemmel, egyre fáradtabb vagyok, és mivel a munkahelyen nagy a felelősség, nem pihenhetek napokat.

Azt vettem észre: már nem vagyok annyira lelkes, mint a kezdetekben. Nem hanyagolom el a munkámat, de már nem vagyok motivált. Mit csinálok rosszul? Hogyan tudnám visszakapni a korábbi lelkesedésemet, s hogyan tudnám megteremteni az egyensúlyt a munka és a család között?”

Kiégés, diszharmónia

– A levélíró nagy valószínűséggel a „burnout – szindróma” tüneteit jelzi, azaz a kiégés fázisait éli meg. Láthatjuk, hogy a kezdeti nagy lelkesedés, a hivatástudat, a munkaszeretet mekkora motiváló erővel bír. A környezete aggódott érte, ennek megcáfolására, vagy a külső elvárásoknak való megfelelésből, áttolódott a hangsúly az addig nagyon fontos családról a munkavégzésre. – kezdte válaszát Lévai Ágnes Melinda.

– Amikor az otthonában is fogadja a munkával kapcsolatos telefonhívásokat, nagyban erősítheti a fontosság, a nélkülözhetetlenség, az elismertség érzését, ugyanakkor a laza határtartással felborul a korábbi egyensúly a magánélet és a hivatás között. Az eset kapcsán megjelenik a kontrollvesztéstől való félelem, amikor már nem tudná kezében tartani a dolgokat. Most még a fáradtságra panaszkodik, de egyéb testi tünetek is megjelenhetnek. Pozitívum, hogy felismeri, valamit másképpen kellene csinálni, de a folyamatos önvád bűntudatot okoz, valamint az önértékelési zavar melegágya lehet.

Stresszes hivatások

– A kiégés súlyosabb tüneteinek megelőzéséhez érdemes átgondolni a kialakult helyzetet, ehhez kérni a férj segítségét. Időt kell szakítani kikapcsolódásra, pihenésre, lehetőleg a családdal együtt, hogy visszarendeződjön a harmonikus kapcsolat. A kiégésnek lehetnek belső személyiségből fakadó okai, például ha mindig nagyon magasra teszi a mércét, vagy nincs önbizalmuk. Önismeret révén fejlődni tudó, kreatív személyiséggé válhat, aki jobban viseli a megpróbáltatásokat, netán a külső nyomásoknak – munkahelyen előforduló nyílt vagy burkolt támadásoknak – is hatékonyabban tud ellenállni. A megelőzésben fontos az átgondolt foglalkozásválasztás, a motivációk tudatosítása. Nemzetközi vizsgálatok szerint: a nők hajlamosabbak a kiégésre, mivel a hagyományos női szerepből fakadóan gondoskodó típusúak, ezt kiterjesztik a munkahelyen dolgozókra is, s ezzel a „túlgondoskodással” háttérbe szorítják a saját szükségleteiket. – mondta a pszichológus.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!