Életstílus

2018.09.16. 16:35

A korai felismerés kulcsfontosságú a bőrrák esetében is

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nagyon lényeges, hogy a melanomát minél korábban észrevegyük – mondja dr. Kiss Borbála onkológus szakorvos.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nagyon lényeges, hogy a melanomát minél korábban észrevegyük – mondja dr. Kiss Borbála onkológus szakorvos.

Azt mindenki tudja, hogy nyáron óvni kell a bőrt a nap káros sugaraitól. Van azonban a bőr pigmenttermelő sejtjeinek egy olyan megbetegedése, amelyik egész évben előfordulhat: ez a melanoma. Dr. Kiss Borbála bőrgyógyász, klinikai onkológus szakorvos, adjunktus, a MelanomaMobil debreceni szűrőpontjának vezetője segítségével összefoglaljuk, mit kell tudni a megelőzéséről és mire kell majd figyelnünk az őszi és a téli időszakban is.

Meghibásodnak a sejtek

– A melanoma egy rosszindulatú daganatos betegség, amely a bőr pigmenttermelő, ún. melanocita sejtjeiből alakul ki. Ezek a festéksejtek határozzák meg a bőrünk, hajunk és a szemünk színét, és ezek adják az anyajegyeink színét is. Melanoma akkor alakul ki, ha ezek a sejtek meghibásodnak, majd korlátlanul és megállíthatatlanul osztódni kezdenek.

Melanoma a meglévő anyajegyekből a test bármely területén kialakulhat, napégés, szolárium vagy krónikus irritáció hatására, sokszor azonban minden előzmény nélkül, ép bőrön jelentkezik. A bőr melanomái többféle módon alakulhatnak ki, biológiai viselkedésük is különböző lehet: a túlzott napozás vagy szabadtéri munka okozta, fénynek kitett helyeken jelentkező tumorok jellemzően idősebb korban jelentkeznek, bár a szolárium elterjedése miatt egyre fiatalabb pácienseken is találhatunk ilyeneket.

Forduljunk szakemberhez!

– Sajnos létezik egy genetikailag meghatározott, másik melanomafajta, amely körülbelül 35–40 éves életkorban jelentkezik és nem a napnak kitett helyeken alakul ki. Ebben az esetben még nagyobb jelentősége van az összehasonlító vizsgálatnak, hiszen sok a jellegtelennek tűnő melanoma. Az érintett, erejük teljében lévő, sokszor kisgyermekes, családfenntartó embereknek a megmentése gazdasági jelentőséggel is bír: egyrészt családjuk anyagi biztonságát tekintve, másrészt az államra is kisebb anyagi terhet ró a rosszindulatú elváltozás korai felismerése.

Kialakulásának kezdetén a melanoma csupán megtekintéssel nehezen felismerhető: a pigmentált bőrtünet elváltozásai ugyanis még nem szembetűnőek. Az esetek felében nem egy, már meglévő anyajegy elfajulásával, hanem újonnan kialakulva, eleve rosszindulatú sejtcsoportként jön létre, így fontos a teljes testfelület rendszeres monitorozása.

Ami a laikus számára is figyelemfelkeltő lehet, az az anyajegyek méretének a növekedése, színének megváltozása (sötétebbé válik az anyajegy, vagy világosabb részek is megjelennek rajta), az elváltozás szélének egyenetlenné válása, vagy, ha a kerek anyajegy aszimmetrikussá fejlődik. Bizonyos esetben viszketni, vagy vérezni is kezdhet az anyajegy. Alapvetően veszélyesebbek és nagyobb figyelmet érdemelnek a sötétebb színű anyajegyek, illetve azok, amelyek nem teljesen egyszínűek. Ha ilyen anyajegyet találunk magunkon, vagy anyajegyünk változását észleljük, esetleg olyan anyajegyünk van, amelynek kinézete láthatóan különbözik a többitől, azt mindenképp érdemes megmutatni egy bőrgyógyásznak – magyarázta dr. Kiss Borbála.

Fontos a szűrés

– Kezdeti stádiumában a daganat még csak a bőr felső rétegében, a hámban van jelen. Ekkor még egy egyszerű kimetszéssel a páciens teljesen gyógyítható. Amikor azonban a melanoma a mélybe terjed, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, megnő az áttétek kialakulásának esélye, mivel a sejtek az erek útján távolabbi szervekbe kerülnek (májba, tüdőbe, agyba, csontokba, stb.) és ott megtelepedve nőni kezdenek, ami újabb daganatok kialakulásához vezet. Ezért kulcsfontosságú, hogy a melanomát minél korábban észrevegyük. Ennek leghatékonyabb módszerét a szűrővizsgálatok jelentik. Egy laikus személy aligha tudja felfedezni az intő jeleket, vagy már csak túl későn teszi, míg a szűrések során felfedezett melanomákat legtöbbször korai stádiumban ismerik fel, amikor még nem okoz panaszt a páciensnek. A szabad szemmel történő vizsgálatnál sokkal érzékenyebb a dermatoszkópos diagnosztika. Ezt egészíti ki ugyanazon anyajegy rendszeres időközönkénti dermatoszkópos fotózása, amelyet az újonnan megjelenő elváltozások felismerésére teljes test fotózással és fényképes összehasonlító vizsgálattal érdemes kiegészíteni. Ez a kombináció a nemzetközi melanoma diagnosztikával foglalkozó szaktekintélyek szerint ajánlott módszer; a vezető bőrgyógyászati szakirodalmi adatok alapján jelentősen megnöveli a korai melanoma megtalálásának esélyét. A vizsgálat teljesen fájdalommentes.

Egyre gyakoribb

– A melanoma előfordulási gyakorisága az utóbbi évtizedekben megduplázódott: ma Magyarországon évente közel 3000 melanomás megbetegedés fordul elő. Szerencsére a melanoma az egyik legjobban megelőzhető rákfajta.

Az elsődleges megelőzés érdekében fontos, hogy minimalizáljuk a bőrt érő káros UV-sugárzás mennyiségét. Éppen ezért kerüljük a leégést a napon, ne járjunk szoláriumba, és különösen figyeljünk a gyermekekre, mert a gyermekkorban elszenvedett napfényártalom egy életre szólóan növeli a melanoma kockázatát. A megelőzés másik legbiztosabb módja pedig a bőrünk rendszeres önvizsgálata és a rendszeres időközönkénti bőrgyógyászati szűrés.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!