Életstílus

2018.11.02. 12:20

Kibírná egy hónapig pia nélkül?

Nyíregyháza - Évről évre többeket mozgat meg a Száraz november, lássuk, miről és kiknek szól ez a kihívás!

Nyíregyháza - Évről évre többeket mozgat meg a Száraz november, lássuk, miről és kiknek szól ez a kihívás!

Tömegek tesztelik az alkoholhoz fűződő viszonyukat novemberben, a programot a budapesti Kék Pont Alapítvány indította útjára, brit mintára. A nyíregyházi Talentum Európai Fejlődésért Közhasznú Alapítvány két éve hirdetett először Száraz novembert a megyeszékhelyen, ráirányítva a lakosság figyelmét arra, hogy a rendszeres alkoholfogyasztásból, amikor már nem tudunk megálljt parancsolni az ivásnak, bizony nagy probléma lehet.

– Aki belevág ebbe az 1 hónapos, alkohol nélküli időszakba, izgalmas kalandba kezd. Megfigyelheti, milyen a szeszes italokhoz fűződő kapcsolata, képes-e nemet mondani az italozásra, mellőzni a napindító felest vagy az esti sörözést – taglalta Szabóné Kiss Tünde szakmai vezető.

Mennyi a kritikus mennyiség?

– Egy hónapon át bárki bizonyíthat saját magának, illetve családjának, környezetének. Az idei Száraz november kiemelt szereplői a nők, körükben az alkoholfogyasztás a 25 év alattiakat és a 60 év felettieket érinti a legdrasztikusabban. A kihívást elsősorban azoknak ajánljuk, akik hetente néhány alkalommal fogyasztanak alkoholt, de még nem nagyivók, hiszen a komoly függőségben szenvedőknél a hirtelen alkoholelvonás akár epilepsziás rohamot, életveszélyt is előidézhet – figyelmeztetett Szabóné Kiss Tünde, majd hozzátette: ha 20 mg abszolút alkoholt rendszeresen bejuttatunk a szervezetünkbe, 1-2 éven belül kialakul az anyagcserezavar, az alkoholbetegség. Ez voltaképpen 3 szabolcsi felesnek, 4 sörnek vagy ¾ liter bornak felel meg. Nők esetében 10 mg is elegendő, hogy kialakuljon a hozzászokás.

– A torz fogyasztási kultúra miatt a szeszes italok elveszítették az igazi élvezeti értéküket, a függőség miatt pedig emberek, családok mennek tönkre – jegyezte meg a szakmai vezető.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!