Életstílus

2018.12.08. 17:23

Online zaklatás: arcátlan, arc nélküli nagylegények a virtuális térben

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A netes randi rázós terep: bárkiből válhat áldozat.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A netes randi rázós terep: bárkiből válhat áldozat.

Életünk egy nyitott könyv, s ez milyen igaz onnantól kezdve, amikor létrehozzuk az első személyes fiókunkat egy netes oldalon. Online aktivitásunk növekedésével rengeteg veszélynek tesszük ki magunkat, s a virtuális térben a nők fenyegetettsége mérhetően emelkedik. A provokációk igen széles skálán mozognak: a nem kívánt kapcsolatfelvételtől kezdve a rosszindulatú megjegyzéseken át egészen a szexuális zaklatásig képesek elmenni a „cyber-nagymenők”.

– Az online felület anonimitást nyújt, álfiókok létrehozásával nem derül ki azonnal a küldő, a posztoló személye, ezáltal „bátrabban” okoznak kárt anélkül, hogy azonnal tetten érhető lenne az elkövető, s másodpercek elegendőek ahhoz, hogy követhetetlen számú emberhez elérjen ugyanaz az információ. S ez igaz a káros, romboló hatású tevékenységekre is – mondta Lévai Ágnes Melinda szakpszichológus.

Visszaélnek a bizalmukkal

– Zaklatásról akkor beszélünk, ha állandóan üzenetekkel, képekkel bombáznak valakit kéretlenül, ha önkényesen beavatkoznak az életébe, tartósan és rendszeresen háborgatják – sorolta a jellemző módokat a szakember. Azonban tudvalévő, hogy nem csak álprofil mögül történhet zaklatás, hanem nyíltan is megosztanak másokat lelkileg feldúló, sértő képeket, pimaszul kommentelnek, súlyosabb esetekben súrolhatják a bűncselekmény kategóriáját is. Arra a kérdésre, hogy a virtuális közegben könnyebben válik prédává, szexuális értelemben is célponttá egy nő, a pszichológus felfedte, sajnos sok esetben nincsenek tudatában az emberek annak, hogy mikor követnek el szexuális zaklatást vagy éppen válnak elszenvedőjévé.

Félelem, feszültség, szorongás

– A társkereső rázós terep, ahol a közzétett fotókat lementhetik és felhasználják egyéb – nem kívánatos – oldalakon, amely durva visszaélés, és hatalmas lélektani sérüléseket okozhat az „áldozatnak.” Aki a valóságban nem mer kapcsolatot kezdeményezni, vagy már megtapasztalt visszautasítást, annak könnyebbnek tűnik az online közegben bátorságot meríteni. A „netes randik” mindaddig nem minősülnek zaklatásnak, amíg mindkét fél beleegyezésével történik. Abban az esetben, ha az egyik fél számára már kínossá, bántóvá válik bármilyen megnyilvánulás, hozzászólás, és a határozott kérés ellenére sem állítható meg, külső segítséget kell kérni! – hívta fel a figyelmet a szakember, s hozzátette: sajnos van úgy, hogy azt tesszük felelőssé, akit a sérelem ért; az áldozat hibáztatásával csak rontunk a helyzeten. – Az online világban a zaklatótól nem lehet „fizikailag” eltávolodni, ezért megmarad a félsz, s csakúgy, mint a többi bántalmazási formánál: a rossz érzések, az aláásott önbizalom, súlyosabb esetben az elszigetelődés. A magukra maradtak szorongnak, feszültté válnak, nem tudnak teljesíteni az egyébként rájuk jellemző módon. A feszültség pedig hosszú távon egészségkárosító, s pszichés betegségekkel is járhat – hangsúlyozta Lévai Ágnes Melinda szakpszichológus.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!