Életstílus

2019.01.02. 15:57

Papír helyett eRecept – kényelmesebb receptkiváltás, biztonságosabb gyógyszerezés

<strong>2017. november 1-jétől működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel a betegek ellátása során keletkező összes dokumentumot.</strong>

2017. november 1-jétől működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel a betegek ellátása során keletkező összes dokumentumot.

Ilyen dokumentum az eRecept is, ami a korábbi papírrecept digitális változata. Bevezetésével a receptfelírás és –kiváltás, ezen keresztül a gyógyszerezés is biztonságosabbá és hatékonyabbá válik. Segítségével az orvos ellenőrizheti és figyelemmel kísérheti, hogy a felírt készítményt kiváltották-e, vagyis a beteg megkezdte vagy folytatja-e a terápiát, illetve az esetleges gyógyszerkölcsönhatások, túladagolások is azonosíthatók.

Az e-receptekkel a hibázás lehetősége szinte kizárt, mert a gyógyszerészek a betegnek felírt összes vényt látják a rendszerben. A Lakossági Portálon (eeszt.gov.hu) a páciens maga is meg tudja nézni kiváltott és még kiváltatlan receptjeit.

Hogyan működik?

Betegség, rutinvizsgálat vagy rendszeres ellenőrzés esetén a páciens felkeresi orvosát, aki elektronikusan „felírja a receptet”, és erről felírási igazolást ad. A páciens vagy – ahogy a hagyományos receptnél – bárki más bemutatja a gyógyszerésznek a felírási igazolást. Ha mi váltjuk ki személyesen, elég a TAJ kártya és valamely személyazonosító okmány (sőt, akár csak az eSzemélyi), mert a recept az EESZT-ben a gyógyszerész számára látható.

Dr. Majoros Krisztina, a miskolci Mária Gyógyszertár személyi jogos gyógyszerésze és tulajdonosa, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyógyszerészi Kamara alelnöke nem győzi hangsúlyozni, hogy a felírási igazolás nélkül csak saját részre váltható ki recept.

Bárhol kiválthatjuk

– Az eReceptet – ellentétben a papíron kiállított hagyományos recepttel – nem lehet elveszíteni – mondta dr. Majoros Krisztina. – Emellett biztonságos, ugyanis a gyógyszertári rendszerek csak a receptadatokat  érhetik el, a bizalmas egészségügyi adatok kizárólag az adott szakterület orvosai számára láthatóak. S mivel a gyógyszertárak 100 százaléka  csatlakozott az EESZT-hez, így az eReceptet az ország valamennyi gyógyszertárában kiválthatjuk.

 

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!