Életstílus

2019.02.15. 10:53

Az olvasó kérdez, a fürdőorvos válaszol

<strong>A felnőtt lakosság 75-80%-a küzd mozgásszervi problémákkal.</strong>

A felnőtt lakosság 75-80%-a küzd mozgásszervi problémákkal.

Sokszor előfordul, hogy nem vagyunk teljesen tisztában testünk működésével, és az esetlegesen jelentkező reumatikus fájdalmaknak nem tudjuk az okát. Ezért lehetőséget biztosítottunk, hogy Dr. Czímer Éva Gréta, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. reumatológus-fürdőorvosa, szerkesztőségünkben is válaszolni tudjon a felmerült kérdésekre.

F. János: - Nemrég jöttünk haza síelésből, azóta sajog a jobb térdem belső felszíne, járáskor, minden lépésnél belenyilall a fájdalom, pedig nem is estem el. Mi lehet ennek az oka, és az Aquarius Élményfürdő gyógyászatán tudnak-e olyan kezeléseket ajánlani, amelyekkel enyhülne a panaszom?

Dr. Czímer Éva Gréta: - A síelést egy olyan testtartásban kell végeznünk, ami a mindennapjainkban nem megszokott. Amikor felvesszük a tipikus síelős testhelyzetet, a behajlított térd miatt a combizomzatnak és a lábszárizomzatnak is folyamatosan megfeszült állapotban kell lennie, így biztosítva ezen pozíciót. Az izom összehúzódásával az izomhas megrövidül, így az izomtapadási hely is állandó  húzásnak van kitéve. Ez az izomtapadási hely, anatómiailag az izom-ín-íntapadási hely hármasát jelenti. A csonton való tapadás gyakorlatilag a csonthártyán való tapadást takarja. A csonthártya nagyon gazdagon el van látva idegvégződéssel, így ha folyamatos húzóhatásnak van kitéve, egyrészt az oxigénellátása nem lesz kielégítő, így steril gyulladás alakul ki helyileg, másrészt rendkívüli fájdalommal járhat együtt. Visszatérve a térdízülethez, illetve a síeléshez, ebben a szituációban a térdízületet áthidaló izmok vannak állandó feszülésben, következményesen a lábszárcsonton, illetve a combcsonton kitapintható íntapadási helyek érintettek. Ez típusosan a térd belső felszínén jelentkező fájdalom képében nyilvánul meg. A másik fontos tényező a kórállapotot illetően, hogy a négyfejű combizom, amikor összehúzódik, a térdkalácsra nyomást gyakorol, így annak belső porcborítása „sérül”, ami szintén fájdalmas. A síelés során jelentkező térdfájdalom ezen okok miatt rendkívül gyakori, még egészséges embereknél is, mindenféle kopás, vagy egyéb kórelőzmény nélkül is. Amit helyben tenni tudunk, esténként izomlazító krémmel masszírozzuk át az izmokat, hogy a feszülés enyhüljön. Síelés után pedig érdemes a gyorsabb regeneráció érdekében részt venni egy komplex fürdőkúrán, mely a kellemes hőmérsékletű gyógyvizes medencefürdőzés mellett az izmok lazítását beindító orvosi gyógymasszázst jelentheti, ultrahang kezeléssel, vagy gyógytornával kombinálva.

S. Mária: - A lányommal elmentünk korcsolyázni, ahol sajnos térdre estem a kemény jégen, azóta nagyon fáj még simán járás közben is. Lehet-e elősegíteni, vagy meggyorsítani a gyógyulást?

Dr. Czímer Éva Gréta: - Ha síelés vagy korcsolyázás közben a fent részletezett túlterhelésből adódó fájdalom sérüléssel súlyosbodik, abban az esetben más típusú kezelések jöhetnek szóba. Esés során rándulás, súlyosabb esetben valamely ízületen belüli porcdarab leválása is megtörténhet, mely folyadékfelszaporodással szokott társulni. Kisebb mennyiségű folyadékgyülem esetén gyulladáscsökkentő gyógyszeres terápiát is célszerű beépíteni, mellette a lágylézerterápia nagyon szépen segít az izzadmány felszívódásában, illetve még a nem túl meleg iszappakolás is hozzájárulhat a visszaszívódásban. Ha nagy mennyiségű folyadék képződik, akkor meg kell csapolni az ízületet, tehermentesítve ezzel a térdstabilizáló szalagokat, majd áttérni az előbb említett gyógyszeres terápia-fizikoterápia kombinációjára.

- PR cikk -

Címkék#pr cikk
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!