gátak mindenütt

2019.05.11. 13:20

Világszerte nagy gond van a folyókkal

Elkészült az első, egész bolygóra kiterjedő elemzés a szabályozatlan vízfolyásokról, amely feltárja, hogy a folyók állapota súlyosan leromlott. A jelentés javaslatot tesz a még szabályozatlan folyók állapotának fenntartására, amit ki kell egészítenie a szabályozott folyók helyreállításának is – közölte a WWF Magyarország szerdán.

(180713) -- YICHANG, July 13, 2018 (Xinhua) -- A staff takes photos of water discharging from the Three Gorges Dam, a gigantic hydropower project on the Yangtze River, in Yichang City, central China's Hubei Province, July 12, 2018. The second flood of the Yangtze River this year has formed on its upper reaches. (Xinhua/Wen Zhenxiao)(gxn)

Forrás: AFP / Xinhua

Fotó: Wen Zhenxiao

Az elemzés elkészítésében 34 kutató vett részt világszerte ismert kutatóintézetektől és szervezetektől – többek között a WWF-től is -, akik munkájuk során 12 millió kilométernyi vízfolyást vizsgáltak meg.

A májusban, a Nature magazinban publikált tudományos elemzés szerint

a világ 246 leghosszabb folyójának alig egyharmada szabályozatlan,

több mint 60 százalékuk szabad folyását gátak, vízerőművek vagy víztározók akadályozzák.

Az elemzés többek között megállapítja, hogy

a Föld 1000 kilométernél hosszabb 91 folyója közül már csak 21 tekinthető szabályozatlannak,

ennyi jut el úgy a forrástól a torkolatig, hogy egyetlen gát sem akadályozza útját.

Annak, hogy a folyók hosszanti átjárhatósága csorbát szenved, a gátak és víztározók az első számú okai. A gátak nemcsak a vándorló halak számára jelentenek akadályt, hanem a hordalékmozgást és a vízjárást is alapvetően befolyásolják.

Jelenleg közel 60 ezer nagy gát található a világ folyóin, és további 3700 gát építését tervezik.

Gyakori probléma, hogy a vízerőművek tervezése egy folyón vagy vízgyűjtőn egyenként zajlik, nem vizsgálva az összeadódó hatások miatti kockázatokat.

A szabad folyású folyók nemcsak a természeti környezet állapotának megőrzése miatt jelentősek, hanem a társadalom számára nyújtott szolgáltatásaik miatt is.

Az egészséges vízfolyásoknak sok országban döntő szerepük van a népesség élelmiszer-ellátásában, máshol a folyók és ártereik az aszály és az árhullámok esetén nyújtanak segítséget,

valamint a folyókhoz kötődő fajok és élőhelyek megóvása szempontjából is kiemelkedő a jelentőségük.

A még szabályozatlan folyók megőrzése és a gátépítések féken tartása a Föld egésze szempontjából kiemelkedő jelentőségű – hangsúlyozza közleményében a WWF.

Európában a jelentés szerint nincs 1000 kilométernél hosszabb szabályozatlan vízfolyás.

Magyarország és a Kárpát-medence folyói között sok olyat találni, melyeken nincs gát vagy vízerőmű, ennek ellenére mégsem tekinthetők szabályozatlannak. A 19-20. században ugyanis a folyószabályozások miatt nagyon sok mellékágat és holtágat levágtak a folyókról, és több tízezer hektár ártér került az árvízvédelmi töltéseken kívülre.

Magyarországon lehetőség lenne az árterek visszacsatolására a Tisza mentén, vagy a mellékágak visszacsatolására a Duna vagy a Dráva mellett. A WWF szerint ezt a felelősséget vállalni kell, a lehetőségeket kihasználva hozzá kell látni a folyók helyreállításához, és a folyókra kockázatokat jelentő fejlesztéseket fokozatosan el kell hagyni.

Borítókép: hatalmas gát a Jangce folyón Kínában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!