közös érdek

2019.07.01. 14:00

Indul a parlagfűmentesítési hét

Az Agrárminisztérium által indított, július 1. és 7. között tartó akció célja a lakossági szemléletformálás.

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A minisztérium tájékoztatása szerint a közfoglalkoztatás keretében

önkormányzati területeken, valamint állami tulajdonban lévő területeket mentesítenek a parlagfűtől.

Az új típusú közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően a korábbi évekhez képest jelentősebb és az állampolgárok számára is kézzel foghatóbb eredményeket értek el.

„A 2019-ben futó közfoglalkoztatási programok keretében 5 parlagfű-mentesítési kaszálási ütemterv készült június 3-7., július 1-5., július 29-augusztus 2., augusztus 26-30., szeptember 16-20. időpontokra” – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

A hosszú távú eredmény érdekében továbbra is kiemelt hangsúlyt kell fektetni a szemléletformáló tevékenységekre, tájékoztató- és figyelemfelhívó kampányok szervezésére.

Szeretnék egyre szélesebb körben megismertetni a parlagfű elleni védekezés jelentőségét és lehetőségeit.

A minisztérium arra hívja fel a földtulajdonosok és földhasználók figyelmét, hogy a parlagfű pollenszórásának és szaporodásának megakadályozása érdekében tartsák a területüket gyommentesen. Amennyiben nem tesznek eleget a jogszabályban meghatározott parlagfű-mentesítési kötelezettségnek, az illetékes hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

A parlagfű elleni védekezés hatékonyságának növelése érdekében a közfoglalkoztatási programban a Belügyminisztérium és az Agrárminisztérium koordinálja a védekezési tevékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!