jogaink

2019.07.31. 15:49

Mit tehetünk meg egy albérletben?

Ha nem a saját ingatlanunkban élünk, nem árt tisztában lenni azzal, min és hogyan változtathatunk, hogy az otthonunk komfortosabb legyen.

Forrás: Shutterstock

Aki teheti, nyáron megtölti a balkonládákat csodás virágokkal, felsúrolja a követ, és kinyitja a napernyőket, hogy a barátaival, családtagjaival a teraszon, erkélyen élvezze a kellemes meleget. Ám mi a helyzet azokkal, akik albérletben élnek? A Vasárnap Reggel annak járt utána, nekik milyen jogaik vannak ahhoz, hogy valóban élvezni tudják a napfényt ideiglenes otthonunkban.

Napvédelem

Természetesen egy napernyő ellen a legszigorúbb főbérlőnek sem lehet kifogása. Bárki vásárolhat magának olyan napellenzőt, aminek a felszerelése nem igényel átalakítást, fúrást, faragást, ám olyan modellekhez, amelyeket a falra kell csavarozni, már szükséges a főbérlő beleegyezése.

Takarásban

Nem kell elviselnie, hogy mindenki lássa, ha éppen napozik, vagy a barátaival grilleznek. Rögzíthet az erkély korlátjára nádszövetet, bambuszgyékényt vagy akár textilt is, a lényeg, hogy az ne legyen magasabb, mint a korlát. Amennyiben viszont az épület megjelenését is befolyásoló megoldást választ – ilyen például a napvitorla –, mindenképpen szükséges a tulajdonos, illetve a lakóközösség beleegyezése.

Ki fizeti?

A lakástörvényben az áll, hogy bármilyen átalakítás akkor kivitelezhet, ha abban (főként a költségek viselésében) a felek külön megállapodtak. Mindenfajta átalakításhoz, korszerűsítő munkálathoz, ami maradandó nyomot hagy a lakásban (pl. redőny felszerelése), szükséges a bérbeadó hozzájárulása, a bizonyíthatóság érdekében lehetőleg írásban. A bérbeadó felel viszont a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!