érdemes megfogadni

2019.08.17. 12:06

Ezeket ne egye, ha fájnak az ízületei!

A fájdalom kellemetlen, gyötrelmes dolog, ami megnehezíti a mindennapokat. A megfelelő étrenddel azonban segíthetünk, hogy hamarabb elmúljon.

Forrás: Shutterstock

Rengetegen szenvednek ízületi fájdalmaktól, akár hosszú időn keresztül is, sokan próbálkoznak a fájdalom elmulasztásával, például helyi kezeléssel vagy gyógyszerekkel. Pedig az étkezésünk is nagyban hozzájárul a testünk állapotához, a fájdalmak stagnálásához vagy enyhüléséhez. Sajnos sok olyan étel van, amivel vigyázni kell ízületi fájdalmak, vagy bármilyen gyulladás esetén. A mindmegette.hu összeszedte, hogy mi az, amit érdemes mellőzni.

Cukor

A cukor elősegíti a gyulladások fennmaradását, ezért krónikus ízületi fájdalmak esetén érdemes őket minimalizálni, vagy ami még jobb, teljesen száműzni az étrendből. Így kiesnek például a cukros üdítők, a csokik, és a sütik is. Édesítéshez használjunk inkább mézet, steviát vagy kókuszvirágcukrot!

Glutén

A finomított gabona és a fehér liszt szintén olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek elősegítik a gyulladások kialakulását. Így a kenyerektől, pékáruktól és tésztáktól is érdemes búcsút venni, ha fájnak az ízületei. Tudjuk, nagy áldozat, de így könnyebben elmúlik a gyulladás és a közérzetünk, valamint az erőnlétünk is sokkal jobb lesz.

Feldolgozott húsok

A felvágottak, kolbászok vagy pácolt szalonnák sem tesznek jót az ízületeinknek. Valamint idetartoznak a gyorséttermi ételek is, amelyekben a transzzsíroktól kezdve a tartósítószereken át a sok E-számig minden megtalálható, ami nem ajánlott a szervezet számára, különösen, ha gyulladás is fennáll.

Tejtermékek

A tejtermékekkel is vigyázni kell a bennük található kazein miatt, ami elősegíti a gyulladások kialakulását.

Továbbá a vajban, tejben, és sajtban található telített zsírok a zsírszövetek gyulladásához is vezethetnek, amitől szintén jobban fognak fájni az ízületek. Ha nem tud lemondani róluk, válasszon növényi eredetű tejtermékeket, például mandulatejet vagy kókusztejet!

Krónikus ízületi fájdalmak esetén mindenképpen érdemes változtatni az étrenden és kerülni bizonyos ételeket.

Az itt felsorolt adatok tájékoztató jellegűek. Ha érintett, érdemes segítséget kérni egy dietetikustól, aki személyre szabott étrendet tud készíteni, hogy a diéta valóban hatékony legyen és minél előbb enyhüljön a fájdalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!