Modern orvoslás

2019.10.10. 08:02

Fúró helyett speciális zselével küzdhetünk a lyukas fogak ellen

Szereti a fogorvosi fúró hangját? Ugye nem. Ha egy kínai kutatócsoport találmánya embereken is beválik, többé nem lesz szükség rá, elég lesz egy kis zselé...

Fábos Erika

Forrás: Shutterstock

A fogszuvasodás a világ egyik leggyakoribb betegségének számít. A kialakulásának elsődleges oka, hogy a szájban lévő ételmaradékokat elbontó baktériumok savat és lepedéket képeznek a fogakon, ezek károsítják a fogzománcot, és ha ennek a mértéke elég nagy, akkor lyukak képződnek a fog dentinállományában – emlékeztet cikkében a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

A fogszuvasodás, illetve a lyukas fogak kezelése manapság elsősorban a fogtömésekkel történik. Az, hogy milyen anyaggal pótolják a hiányzó fogállományt, azaz milyen tömőanyagot használnak, sokat változott az évtizedek, évszázadok óta, az aranytól az amalgámon át a fényre kötődő esztétikus tömésekig. Egy valamiben ezek hasonlítanak egymásra: nem illeszkednek tökéletesen a fog felszínéhez, ezért olykor leválhatnak, kieshetnek, újabb gondokat okozva ezzel. Ezt is kiküszöböli az a találmány, amelyet kínai kutatók fedeztek fel.

Nem volt mindig népbetegség a szuvasodás

Annak ellenére, hogy egyre modernebb fogápolási eszközök és speciális készítmények közül válogathatunk, az emberek 95 százalékának nem egészségesek a fogai. A fogszuvasodás tömeges elterjedése a napóleoni háborúk utáni évtizedekre tehető, ma pedig már népbetegség. Ennek civilizációs okai vannak. Egyrészt több készre főzött, feldolgozott ételt eszünk, így jóval kevesebbet rágunk, mint évszázadokkal ezelőtt, másrészt sokkal több cukrot fogyasztunk. Ez mind hatással van arra, hogy alig van olyan ember, akinek teljesen egészséges a fogazata.

Biztató eredmények

Tang Zsuj-kang, a Csöcsiangi Egyetem professzora és kollégái egy olyan zselészerű anyagot fejlesztettek ki, amely a fogzománc természetes alkotóelemét, a kalcium-foszfátot tartalmazza, és ezzel képes regenerálni a károsodott részeket. A találmányt tulajdonképpen már tesztelték is – egyelőre csak kiműtött – emberi fogakon. Ezeket savval roncsolták, majd bekenték őket a géllel, és 48 órán keresztül az emberi szájban található körülményeket utánzó folyadékban tárolták.

Ez alatt a két nap alatt a sérült fogakban megindult az új fogzománc képződése. A mikroszkópos vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az új, mesterséges zománc ugyanazzal az erősen rendezett kalcium-foszfát szerkezettel bír, mint a természetes változat. A tudós szerint ennek oka, hogy kialakulása során az igazi zománc hasonló, rendezetlen kalcium-foszfát rétegbe van burkolva, mint a zselé, amellyel a kísérletben bevonták a fogakat.

Egyelőre állatokon tesztelik

Az egyetlen különbség csupán az újonnan épült zománc vastagságában mutatkozik. Ez ugyanis mindössze 4 mikrométer vastagságú, vagyis négyszázszor vékonyabb, mint az eredeti. Ám a kutatók szerint a zselés eljárás gyakorlatilag végtelenszer megismételhető egészen addig, amíg ki nem épül a természetessel megegyező vastagságú zománcréteg. A tudóscsapat jelenleg egereken teszteli az új módszert, hogy megállapíthassák, valódi szájkörnyezetben is hasonlóan eredményesnek bizonyul-e a gél.

Sikerükben emberek milliói reménykednek, akik ha a fogorvostól nem is, a fogorvosi fúrótól egészen biztosan tartanak. Ha embereken is bevethetővé válik a fogszuvasodás elleni csodafegyver, erre már nem lesz szükség.

Elhanyagoljuk a fogpótlást

A magyar felnőttek szájüregi egészségi állapotáról utoljára a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikája készített országos felmérést. Több mint négyezer embert kérdeztek meg háromszáznál több településen. Ebből az derült ki, hogy egy átlagos embernek tíz foga hiányzik, ebből csak négy pótolt, és csak tíz foga egészséges. Ezzel a legrosszabbak között vagyunk az unióban. „Nemzetközi összehasonlításokban azzal még nem állunk rossz helyen, hogy átlagban egy magyar felnőtt szájában, 2,7 tömött fog van és 1,5 szuvas – mondta Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. – A figyelmeztető adat a 10 hiányzó fog, mert ez a többi paraméterrel együtt vizsgálva arra hívja fel a figyelmet, hogy túl későn mennek a magyar emberek fogorvoshoz, amikor az alkalmazott terápia már csak a fog eltávolítása lehet. Az is riasztó és rosszabb a nyugat-európai országokat jellemző átlagnál, hogy nálunk a 65 év felettiek 26 százaléka fogatlan.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!