finomság

2019.11.07. 11:30

Süssön remek süteményeket őszi gyümölcsökből!

Beköszöntöttek a hideg napok, ilyenkor pedig könnyen megjöhet a kedvünk a sütéshez. Íme pár tipp, hogy könnyebben menjen a dolog!

Forrás: Shutterstock

Fotó: FamVeld

Ahhoz, hogy az édesség tökéletesen sikerüljön, érdemes megfogadnia négy jó tanácsot, így nem éri majd kellemetlen meglepetés.

Alma

Maradjon fehér! Hámozás és feldarabolás után a gyümölcs gyorsan megbarnul. Ha meglocsolja citromlével vagy citromos vízzel, elkerülheti ezt.

Karantén: Az almát el kell különíteni a többi zöldségtől és gyümölcstől, mert etilént bocsát ki, mely gáz felgyorsítja az érési folyamatot. A burgonya is hamarabb kicsírázik tőle.

Fajtaválaszték: A gála édes, ropogós és kissé leveses, ezért a pitén kívül más sütemények hozzávalója lehet. Az idared inkább savanykás: ideális sütéshez, főzéshez és szósznak. A Jonathan húsa puha, inkább kompótnak használható. A starking a legillatosabb fajta, rendkívül egyedi, édes az íze, szinte bármilyen ételhez felhasználható.

Körte

Ujjteszt: Sütéshez a kemény húsú, még nem teljesen érett példányok a legalkalmasabbak. Tesztelje gyengéden a hüvelykujjával: ha nem nyomódik be, pont jó.

Csak óvatosan! A későn érő fajták héja nehezen emészthető, és puffadást okozhat, az alatta lévő ún. kősejtek pedig az arra érzékenyeknek bél- és epegörcsöt válthatnak ki. Egyszerű lehúzni a héját, ha 1-1 percre forrásban lévő, majd hideg vízbe teszi a gyümölcsöt.

Mivel harmonizál? Társítsa mandulával, dióval és más olajos magvakkal, de nagyon finom fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezve is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!