enyhülés

2020.02.01. 13:25

Mutatjuk a megoldást a mindennapi fájdalmakra

Fájó nyak, másnaposság, szemirritáció? Mindre van tippünk.

Forrás: Shutterstock

Hideg időben gyakori, hogy a kéz bőre kiszárad, a köröm fénytelenné válik, a körömágy pedig berepedezik. A köröm melletti kis bőrdarab – amely nem kap megfelelő táplálást, ezért kiszárad, érzéketlen lesz, és könnyen elválik a bőr felső rétegétől – aztán mindenbe beleakad, és enyhe, szúró fájdalmat okoz. Vannak, akik a felgyülemlett stresszt vezetik le a bőr kapargatásával, másokat egyszerűen csak zavar ez a többnyire kemény bőröcske, ezért állandóan piszkálják. A végeredmény ugyanaz: a köröm alatt megbújó baktériumok, gombák átvándorolnak a sebbe, fertőzést okozva – írja a Diéta és Fitnesz.

Hogyan akadályozható meg?

A legfontosabb a bőr rendszeres hidratálása. Házimunka közben is többször érdemes bekenni a kezet kézkrémmel, este pedig mandulaolajjal, A-vitaminos olajjal az ujjbegyeket külön kenjük át és húzzunk éjszakára cérnakesztyűt.

Ha már beszakadt a bőr, áztassuk olíva- vagy mandulaolajos langyos vízbe, és utána steril körömollóval vágjuk le. Gyulladáscsökkentő krémmel kenjük át a sebet.

FÁJÓ HÁT ÉS NYAK

Szinte mindennapos, hogy a telefont a fülünk és a vállunk közé szorítva beszélgetünk, a számítógép előtt ülve belefeledkezünk a munkába, játékba, vagy kifacsart, kényelmetlen pozícióban alszunk. Bizony számos olyan tevékenység van, amelynek során nem gondolunk arra, hogy a kényelmetlen testhelyzet előbb-utóbb hát-, váll- vagy deréktáji fájdalmat fog okozni.

Hogyan akadályozható meg?

Izomfeszültség ellen jó a meleg, és csodákra képes a masszázs. Ha az ujjaink hegyével minimum három percig egyenletes nyomást gyakorolunk a fájó nyaki területre, jelentősen csillapíthatjuk a fájdalmat. Otthon és az irodában is válasszunk olyan széket, amely megfelelően megtámasztja a hátunkat és a fejünket. Szükség esetén használjunk deréktámaszt, ami lehet egy összecsavart pulóver vagy törülköző is. A nyakhúzódás elkerülése érdekében hangosítsuk ki a telefont.

MÁSNAPOSSÁG

Sajnos időnként előfordul, hogy egy átmulatott éjszaka során kicsit több alkoholt fogyasztunk, mint kellene. Másnap aztán lüktető fejfájásra ébredünk, a gyomrunk émelyeg, a szánk kiszárad. A legjobb gyógymód ilyenkor az extraalvás és elektrolittartalmú italok fogyasztása. Szigorúan tilos viszont a koffein. A koffein ugyanis vízhajtó, így még jobban kiszáradhatunk, és még rosszabbul fogjuk érezni magunkat. Amikor a máj lebontja az alkoholt, milliónyi káros szabad gyök szabadul fel. Az antioxidánsok – mint például a C-vitamin – segítik a máj alkoholelbontó folyamatait.

Hogyan akadályozható meg?

A legegyszerűbben úgy, ha egy-két pohár bor vagy koktél után megálljt parancsolunk magunknak. Ha mégis az ivást választjuk, akkor az alkohol mellett igyunk sok-sok ásványvizet, együnk elegendő szénhidrátot és zöldséget.

SZEMIRRITÁCIÓ

A szembe kerülő por, szappan vagy sampon „csípi” a szemet. Ilyenkor kis mikrokarcolások keletkezhetnek a szaruhártyán, és ez bizony nagyon kellemetlen tud lenni. Ha már a szembe került az idegen anyag, gyorsan hajtsuk hátra a fejünket és öblítsük ki a szemet sóoldattal – ez olyan, mintha könnyeznénk. Ha nincs kéznél sóoldat, a tiszta víz is megteszi. Jó, ha mindig van otthon műkönny. Ez ugyan nem gyógyít, de segíti felgyorsítani a tisztulás folyamatát.

Hogyan akadályozható meg?

Gyakorlatilag lehetetlen megakadályozni azt, hogy a mindennapok során idegen anyagok kerüljenek a szembe. Ha veszélyes anyaggal dolgozunk, védőszemüveg viselése kötelező!

ÖSSZEPRÉSELT LÁBUJJAK

Sokak számára ismerős helyzet: a lábujjak fájdalmas görcsben, amikor egy hosszú nap után végre levesszük a szűk, hegyes orrú cipőt – ami természetesen gyönyörű és divatos, de viselése kényelmetlen és egészségtelen. A legtöbb, amit ilyenkor tehetünk, hogy lábfürdőt veszünk. Néhány kanál keserűsót oldjunk fel egy sekély kád meleg vízben, majd áztassuk benne a lábunkat 20 percig. Miután a duzzadás csökkent, pár percig görgessünk a talpunkkal egy teniszlabdát a talajon. A masszázs enyhíti a fájdalmat.

Hogyan akadályozható meg?

Mivel arról szó sem lehet, hogy a szépséges cipőkről lemondjunk, a legjobb, ha fél mérettel nagyobbat választunk a hegyes orrú modellekből, és öntapadó párnát helyezünk oda, ahol a lábujjak „megülnek”. Ez a módszer segíti tehermentesíteni az ujjakat.

IZOMLÁZ

Általában fél-egy nappal a fokozott terhelést követően jelentkezik az izomfájdalom. A legújabb elméletek szerint az extraterhelés során az izmokban mikrosérülések keletkeznek, amelyeken keresztül víz áramlik a szövetbe. Ödéma alakul ki, mely aztán feszíti az izmot. Ha már fáj minden porcikánk, a legjobb lassan megkezdett, kiegyensúlyozott nyújtó tornagyakorlatokat végezni, de ajánlott még az úszás is. A bennük található gyulladáscsökkentő, antioxidáns vegyületek révén segíthet még a meggylé, az almalé és a különböző ásványi anyagokat tartalmazó pezsgőtabletták fogyasztása is.

Hogyan akadályozható meg?

Soha nem szabad hirtelen elkezdeni a sportolást, figyelni kell a fokozatosság elvének betartására. Kíméletes, egyenletes terhelést biztosító gyakorlatokat kell végezni, és nagyon fontos a bemelegítés, az összes izomcsoport átmozgatása. Nem szabad elfeledkezni az edzést követő levezetésről sem.

FÜLFÁJÁS REPÜLŐN

Leszállás közben gyakori a fájdalmas nyomásérzés a fülben. Ilyenkor a középfület az orrgarattal összekötő fülkürt nem nyílik meg. Segít a nyelés, ezért lehetőleg ne az alvásba meneküljünk, hanem szopogassunk cukorkát vagy rágózzunk. Ha a nyomás így sem szűnik meg, csukjuk be a szánkat, fogjuk be az orrunkat és próbáljuk kifújni a levegőt. Az orrgaratban keletkező túlnyomás kinyitja a fülkürtöt és megszünteti a panaszokat.

Hogyan akadályozható meg?

Segíthet, ha előre felkészülünk az utazásra, és speciális füldugót használunk a repülés során.

GYOMORÉGÉS, GYOMORFÁJDALOM

Előfordulhat, hogy fűszeres, savas ételek fogyasztása után kellemetlen teltségérzés, gyomorégés jelentkezik. A gyors segítség ilyenkor egy enyhe, híg gyömbértea, ez ugyanis megnyugtatja a háborgó gyomrot és az irritált nyelőcsövet.

Hogyan akadályozható meg?

A rostokban és összetett szénhidrátokban gazdag étrend megakadályozza a gyomorégés kialakulását. A legjobb a zsírszegény étrend, és naponta többször kis adag étel fogyasztása. Az alkoholtartalmú italokat inkább két étkezés között fogyasszuk, ne közben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!