Járvány

2020.03.13. 10:57

Mától bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse, barátja gyógyszereit

A veszélyhelyzetre való tekintettel egyszerűsítették a receptek kiváltásának feltételeit, ezentúl sem igazolás, sem meghatalmazás nem kell majd, csak személyi igazolvány és a beteg TAJ-száma.

20200304 Szeged Ne vásároljunk interneten gyógyszereket, csak ellenőrzött gyógyszertári weboldalakról. Képen: Nagy Ildikó a Pingvin patika vezetője Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Karnok Csaba

Péntektől bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A Magyar Közlönyben tegnap kihirdetett, mától érvénybe lépő rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben

a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja.

A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

Korlátozzák a gyógyszertárakban tartózkodó vásárlók létszámát

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt kéri a gyógyszertáraktól, hogy

csak annyi beteg tartózkodjon a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó ablak működik.

Az OGYÉI honlapjáról már letölthető az a plakát, amelyet a bejárathoz kihelyezve figyelmeztethetik erre a korlátozásra a vásárlókat.

Az országos tisztifőgyógyszerész az OGYÉI honlapján közzétett teendőkben azt írja, hogy amennyiben a járványügyi helyzet indokolja, a patikáknak mérlegelniük kell a kiadó ablakon keresztüli gyógyszerkiadást is.

Ezen kívül az orvosi vények aláírására kihelyezett tollakat, a kihelyezett vizet és poharakat, a gyógyszertári szórólapokat és újságokat, valamint a gyermeksarokban lévő tárgyakat be kell szedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!