Tippek, tanácsok

2020.03.08. 08:51

Mutatjuk, hogyan tüntetheti el a szem alatti sötét karikákat

A szem alatti sötét karikák szürkévé, fakóvá teszik az arcot és a tekintetet, érdemes tehát megpróbálkozni az elhalványításukkal.

Forrás: Shutterstock

A Diéta és fitnesz összegyűjtött néhány egyszerű, ám hatásos trükköt a szemkörnyék ápolásához.

A megfelelő kezelés kiválasztásához jó tudni, hogy mi okozza a szem körüli érzékeny bőrterület elszíneződését.

A háttérben állhat az arc – különösen az orr – körüli izmok okozta árnyék, esetleg a pigmentáció, de olyan is előfordul, hogy az erek színezik meg a bőrt. Ha a szem alatti bőrt lehúzza, és a karikák eltűnnek, valószínűleg árnyék okozza a foltot. Ha megmaradnak, akkor az erek a felelősek: az öregedéssel a bőr vékonyabbá válik, így a vörös és kék kis erek „átütnek”, láthatóvá válnak. Ha nem vöröses-kékes színűek a karikák, akkor pedig az ok a pigmentáció lehet.

Pigmentáció

Érdemes a területet retinoidokkal, hidrokinonnal vagy lézerrel kezeltetni. Mind a retinoidokat, mind a hidrokinont felírhatja bőrgyógyász, vagy vásárolhat kevésbé hatásos, recept nélkül kapható termékeket is. Ha gyorsan szeretne eredményt elérni (vagy a krémek nem segítettek), akkor lézeres kezelésre van szükség.

Látható vérerek

Ha a sötét karikákat látható vérerek okozzák, keressen olyan, kimondottan szemkörnyék ápolására szolgáló készítményt, amely érszűkítő hatóanyagot tartalmaz. Első körben érdemes koffeintartalmú krémeket kipróbálni. A másik lehetőség (különösen ha a krémek önmagukban nem oldják meg a problémát) az, hogy speciális lézeres kezeléssel húzzák össze az ereket.

Árnyék

Az árnyék okozta sötét köröket nehéz eltüntetni. Lehetőség van az orrhíd és a szem belső sarka közötti területet feltöltetni. De ezen túl nem sokat bőrápolási termékekkel az árnyékos hatás csökkentésére. Megfelelő sminkelési technikákkal viszont könnyen leplezhető a probléma!

A sötét karikák rosszabbnak tűnnek, ha a bőr száraz, ezért érdemes a szemkörnyéket kiemelten hidratálni.

Extra tipp

Ujjbeggyel rendszeresen finoman masszírozza át körkörös mozdulatokkal a szem környékét a vérkeringés javítása érdekében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!