Befogadottak

2020.04.29. 09:29

Anyák napján jön a nevelőszülőket bemutató dokumentumfilm

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának célja a filmmel ráirányítani a társadalom figyelmét a gyerekvédelemben végzett munkára és még több embert arra késztetni, hogy válassza a nevelőszülői hivatást.

Forrás: YouTube

A nevelőszülőket bemutató „Befogadottak” című dokumentumfilm a Befogadlak nevelőszülői programban készült, amellyel az EMMI Szociális Államtitkárságának az volt a célja, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét a gyerekvédelemben végzett munkára és még több embert arra késztessen, hogy válassza a nevelőszülői hivatást − írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya.

Ennek érdekében csaknem egy éven keresztül népszerűsítették ezt a hivatást az országban, olyan nevelőszülőket példaként állítva, akik évek alatt sok bajba jutott gyermek kezét fogták meg.

A film húsbavágó kérdéseket feszeget, fel lehet-e dolgozni a feldolgozhatatlant, amikor egy gyermeket kiszakítanak a családjából? Kinek kell ilyen helyzetben segítő kezet nyújtania? És lehet-e pótolni az édesanyát?

A nevelőszülőkről és nevelt gyermekeikről szóló dokumentumfilm érzékeny szemmel és őszintén mutatja be a nevelőszülői hivatást, a kihívásokkal és szépségekkel együtt

- írják a közleményben. A személyes sorsokon keresztül bepillantást nyerhet a néző abba, hogyan élik a mindennapjaikat, és milyen okok vezetnek ahhoz, ha egy gyermeknek nem a vérszerinti szülei, hanem a nevelőszülők jelentik a családot.

A kormány elkötelezett a nevelőszülői hivatás anyagi megbecsülése mellett is, így idén január 1-jétől bevezette a nevelőszülői gyedet, amely egy új családtámogatási forma. Tavaly decemberben pedig először adták át a Parlamentben a nevelőszülőket elismerő Szent Anna-díjat.

A “Befogadottak” alkotói hónapokon keresztül követték nyomon a nevelőszülői programot (www.neveloszuloiprogram.hu) az egész országban, a filmben szereplő nevelőszülőkkel és gyerekekkel pedig hetekig dolgoztak együtt, hogy megnyíljanak, és a kamera előtt is meséljenek azokról a rendkívül drámai helyzetekről, amelyeket átéltek.

A film rendezője Lakatos András, a főszerkesztője Varga Kriszta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!