egyenesen a sütőből

2020.04.10. 17:24

Készítsen puha húsvéti kalácsot!

Kezdők is bátran próbálkozhatnak vele, garantált a sikerélmény.

Húsvétkor nemcsak sonka és tojás kerül elmaradhatatlanul az asztalra, hanem finom puha, omlós kalács is – egyenesen a sütőből, istenien illatozva. Az elkészítése nagyon egyszerű, mindössze a tésztának kell hosszabb idő, mire megkel – írja az Origo.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 150 g vaj
  • 45 g mazsola
  • 250 ml tej
  • 20 g élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 db tojás
  • egy csipet só
  • Elkészítés:

    Áztassuk be a mazsolát sütés előtt félórára.

    Keverjünk el 1 evőkanál cukrot 100 milliliter meleg tejben, majd morzsoljuk el benne az élesztőt és tegyük félre.

    Ezt a kalácsot nem lehet elrontani
    Fotó: Shutterstock

    Egy tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Adjuk hozzá a tojást, a vajat, az élesztős tejet és a maradék tejet.

    Öntsük hozzá a lecsepegtetett mazsolát is és dolgozzuk jól össze.

    Gyúrjuk néhány percig, azután szórjuk meg a tetejét liszttel, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk kelni meleg helyen fél-1 órát.

    Ha a tészta a duplájára dagadt, osszuk 3 egyenlő részre.

    Sodorjunk belőle tésztakígyókat, rögzítsük össze az egyik végén és fonjuk össze. A másik végét hajtsuk a tészta alá és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

    Kenjük meg tojással a tetejét, majd hagyjuk még 25 percet meleg helyen.

    Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

    Amint letelt az idő, süssük a kalácsot 30-40 percig, vagy tűpróbáig.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!