Járvány

2020.05.02. 11:00

A maszk miatt párásodik a szemüvege? Van megoldás ellene!

A maszk és a szemüveg vagy a napszemüveg együttesének viselése nem egyszerű dolog a párásodás miatt. Íme néhány hasznos tipp, ha nem akar homályban közlekedni.

A koronavírus járvány miatt ajánlott, sőt egyre több helyen már kötelező a maszk viselése – figyelmeztet a mindmegette.hu. Mindannyian tudjuk, hogy ez sajnos nem éppen kényelmes dolog, ám a szemüvegeseknek ez még kellemetlenebb. A maszk miatt a szemüveg gyorsan bepárásodik, ez pedig akadályozza viselőjét a megfelelő kilátásban. Jó hír viszont, hogy van néhány praktika, ami orvosolhatja a problémát.

A megfelelő illesztés

Nem biztos, hogy észrevette, de a sebészi maszkok felső részén van néhány fémszál. Ezek arra szolgálnak, hogy pontosabban, és talán szorosabban illeszkedjen a maszk az arcunkra. Ilyenkor kevesebb, pontosabban más intenzitással távozik felül a levegő, így a páraképződés is csökken a szemüvegen. Igaz, nem mindegyik maszk ilyen, tehát, ez a megoldás még nem az igazi.

Szappanos víz

A szemüveget viselő orvosokat nem csak járvány idején, hanem a hétköznapokban is gyötri a párásodás problémája. Tapasztalataik alapján azonban segíthet, ha szappanos vízzel mossuk át a szemüveglencséket, majd hagyjuk a szabad levegőn megszáradni. Miért is lehet ez hasznos? A lencsén a szappanos víz egy vékony réteget képez, ami megakadályozza, hogy a vízmolekulák cseppeket képezzenek rajta.

Háztartási trükkök

Hasonló elven működik otthon a fürdőszobatükör bepárásodása is, ami ellen már van néhány remek házi praktika. Ilyen például a borotvahabbal vagy az ecettel való tisztítás. Ezeket mindenképpen érdemes kipróbálni a szemüveg esetében is.

Fontosak az arányok

A siker azon múlik, hogy megfelelő mennyiségben vigyük fel ezeket az anyagokat ahhoz, hogy a párát távol tartsák, de azért ne essünk túlzásba. Érdemes tehát ezekkel a praktikákkal kísérletezni, kombinálni, valamelyik biztosan működni fog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!