remény

2020.05.16. 10:50

A szívbetegségek megelőzését segítő új módszert kutatnak

Kínai szakemberek szerint a sejtelhalás egyik formájának szabályozásával megakadályozható bizonyos szívbetegségek kialakulása.

A ferroptózis a programozott sejthalál egyik változata, amely a vassal függ össze. A kutatók szerint

ez a sejthalál-mechanizmus károsíthat fontos szerveket és idegrendszeri betegségek kialakulását eredményezheti.

A kardiomiociták – a szív összehúzódását biztosító izomsejtek – nem képesek regenerálódni és elhalásuk szívizomkárosodáshoz, valamint egyéb betegségekhez vezethet.

A Csöcsiangi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói egérmodelleken végzett vizsgálatok révén megállapították, hogy

a kardiomiociták ferroptotikus sejthalála az elsődleges oka a szívkárosodásnak.

A Circulation Research című folyóiratban publikált tanulmányukban kifejtik, hogy a glutation – az emberi szervezetben természetes formában is jelen lévő antioxidáns – szintjének növelésével megakadályozható a szívizomsejteket sújtó ferroptózis és az azzal összefüggő szervkárosodás.

A szakemberek szerint az eredményeik egy új terápiás kezelés lehetőségét jelenthetik azon páciensek számára, akiknél fennáll a kardiomiopátia – a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, hátterében a szívizom károsodása áll – kockázata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!