növényápolás

2020.07.19. 08:05

Hogyan lesz nyáron is csodás zöld a gyep?

Kánikulában sem lesz zöldebb a szomszéd füve, ha naponkénti frissítő öntözéssel és kíméletes nyírással megóvjuk pázsitunkat a kiégéstől.

Forrás: Shutterstock

Locsolás

Ritkább, de bőséges öntözés esetén a fűszálak gyökérzete kénytelen mélyre hatolni a nedvességért, ami tartósabb pázsitot eredményez. A gyep a kora reggeli és késő esti órákban tudja legjobban felszívni a vízben oldott tápanyagokat, és a párolgási veszteség is ilyenkor a legalacsonyabb. Kánikulában mindennap locsoljunk, mégpedig korán reggel, mert a 20 fok feletti esti hőmérsékletben történő öntözés hozzájárulhat a fű gombásodásához – figyelmeztet a Lakáskultúra cikke.

Fűnyírás

A rendszeres vágástól vastagabbak lesznek a fűszálak, és könnyebben elfojtják a gyomokat. A füvet soha ne vágjuk 3-5 cm-nél rövidebbre (a szálak hosszának legfeljebb egyharmadát távolítsuk el). Szárazságban ritkábban nyírjunk, mert a vágóeszköz könnyen kitépheti a füvet, és kopár foltok keletkeznek. Lehetőleg meleg, párás napokon végezzük el a munkát. A vizesen nyírt pázsit egyenetlen lesz. Minden alkalommal más irányban haladjunk, és ne hagyjunk túl vastag nyesedéket a gyepen, hogy elkerüljük a filcesedést.

Vágási technikák fűkaszával

Ez a szegélynyírókhoz hasonló kisgép összefüggő terület vágására és aljnövényzet tisztítására szolgál. Olyan helyen is jól manőverezhető, ahol nem lehet tologatós fűnyíróval dolgozni. Jobbról balra kell mozgatni úgy, hogy lépésenként egy félkört írunk le vele. (A nyesedék a már lenyírt felületre hullik, mert a vágórész általában az óramutató járásával ellentétes irányba forog.) Nagyon magas fű és erős gaz esetén először jobbra haladva vágjuk le a felső részüket, majd az ellenkező irányból az aljukat. A nagy területeket képzeletben osszuk fel négyzetekre, és ezek külső oldala mentén dolgozzunk az adott négyzet közepéig. Lejtőn először vágjunk le egy sávot az emelkedőre merőlegesen, majd sétáljunk vissza a lenyírt sávban, és vágjuk le a felette következő sávot.

Tipp: kerti utak mentén és fák körül szegélynyírót használjunk!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!