Ország-világ

2020.08.17. 21:57

A tokaji márkanévvel sokan kötik össze Magyarországot

Tokaj a magyar bortermelés egyik legkiemelkedőbb régiója – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy világörökségi szakmai konferencián a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállyán hétfőn.

Bodrogkeresztúr, 2016. október 12. 1956-os ötputtonyos tokaji aszút töltenek pohárba a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészetben 2016. október 12-én. Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoznak 150 tokaji borkülönlegességet a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, '56-os évjáratú aszúkból. MTI Fotó: Vajda János

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Vajda János

Gulyás Gergely a Mailloth-kastélyban tartott beszédében utalt arra, Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéke 2002 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, ezzel a címmel pedig a világ hivatalosan elismerte, hogy számára is nagy jelentősége van a tokaji borvidék és az itt élő borászközösség örökségének.

Szavai szerint a tokaji márkanévvel sokan kötötték össze és kötik össze jelenleg is Magyarországot, vagyis a bor határozta meg ennek a térségnek a jövőjét. Emlékeztetett,

a szocializmus bukását követően az első Orbán-kormány igyekezett méltó helyére visszahelyezni a tokaji bort; ezt a fontos kísérletet követi most a kiteljesedés időszaka, amikor egy komplex fejlesztési program az előrelépés lehetőségét biztosítja a régió és a térség számára hazai és nemzetközi viszonylatban.

A világörökségi cím mutatja, hogy az egész táj megújulása szükséges, és most az épített örökség megújulásával ennek jeleit látjuk – hangoztatta Gulyás Gergely. Megjegyezte, a tokaji borrégió a szőlők állapotától és műveltségétől a birtokszerkezet megváltozásán át az utak és üzemek fejlesztéséig olyan átalakuláson megy keresztül, amely mindenképpen üdvözlendő.

A miniszter hangsúlyozta, a múlt és a hagyományok őrzése, illetve a gazdaság fejlesztése ugyan az egyik legfontosabb állami feladat, de az állam csak a kereteket adhatja meg, mindenkinek saját magának kell felépítenie üzletét és az adott közösséget.

Demeter Ervin kormánymegbízott a megyei kormányhivatal által szervezett eseményen felidézte, tizennyolc évvel ezelőtt az UNESCO Tállyán tartott konferenciáján nyilvánította a tokaji borvidéket a világörökség részévé.

Akkor őrizzük igazán ezt az örökséget, ha képesek vagyunk fejleszteni az adottságait, modern funkciót adva neki egyfajta „élő mechanizmussá” tenni – tette hozzá a kormánymegbízott. Demeter Ervin szerint éppen a borvidék erősségét hivatott bemutatni az a kiállítás is, amelyet a 2019-es év legjobb Tokaj-hegyaljai épületek terveiből és megvalósított fejlesztéseiből készítettek.

Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta,

a világörökségi területen jelenleg négy nagy beruházás zajlik, ezek között a központi világörökségi helyszínek fejlesztése, gasztronómiai és látogatóközpont, illetve élménypontok kialakítása, és Bodrogkeresztúr központjának turisztikai rehabilitációja szerepel.

Az esemény végén Gulyás Gergely, Demeter Ervin és Kiser László állami főépítész átadták az év legjobb Tokaj-hegyaljai terve építészeti alkotói díját, amelyet többek között a tállyai Gencsy-kúria felújításának, illetve új apartmanházak és borászat építésének terveiért vehették át a tervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!