friss adatok

2020.08.07. 16:20

Az utóbbi öt évben mérték a három legforróbb júliust a világban

Ez nem csupán egy nyári dolog, hanem globális jelenség és minden egyes hónap egyre melegebb lesz.

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt öt évben mérték a három legforróbb júliust a világban – közölte az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S), amelynek friss adatai szerint világszerte a harmadik legmelegebb július volt az idei.

„Ez nem csupán egy nyári dolog, hanem globális jelenség és minden egyes hónap egyre melegebb lesz” – mondta Freja Vamborg, a Copernicus kutatója.

A 19. század közepe óta vezetett hőmérsékleti feljegyzések szerint az elmúlt öt év volt a Föld eddigi legmelegebb fél évtizede. A júliusok között pedig csak a 2019-es és a 2016-os volt melegebb az ideinél.

Az amerikai Új-Mexikó és Texas államokban rekordhőmérsékletet mértek az elmúlt hónapban. A Közel-Keletet ugyancsak rekordhőség sújtja: Bahreinben az elmúlt csak 120 év legmelegebb júliusát mérték.

Az adatok szerint a Csendes-óceán északkeleti részének egyes területein a vízfelszín feletti hőmérséklet csaknem 5 Celsius-fokkal haladta meg a 40 éves átlagot.

Az elmúlt évtizedekben a globálisnál több mint kétszer gyorsabb ütemben melegedő Északi-sarkvidéken az 1979 óta mért legkisebb júliusi tengerijég-kiterjedést mérték.

A szolgálat szerint a műholdas felvételek jégmentes vízfelületeket mutatnak „csaknem mindenhol” a szibériai partvonal mentén, amely „néhány évvel ezelőttig egy kizárólag jégtörők által járható hajózási útvonal volt”.

A térséget a szibériai erdőket és permafrosztot (állandóan fagyott talaj) június közepe óta sújtó tüzek is melegíthetik.

A Copernicus szerdai műholdas felvételei masszív füstfelhőt mutattak a régió felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!