a tudomány szolgálatában

2020.11.26. 20:05

Stresszt okoz a súlytalanság az asztronautáknál

A kutatási eredmények segíthetnek olyan lehetséges gyógyszerek és kezelési terápiák kidolgozásában, amelyeket hosszabb utazások, például a Marsra tartó missziók során lehetne alkalmazni.

Former Microsoft software developer Charles Simonyi flies during a parabolic flight aboard a zero-gravity simulator, a Russian IL-76 MDK aircraft used for astronauts' training flights in weightlessness, in Star City outside Moscow, 26 February 2007. The world's next space tourist, Simonyi, will blast off on his journey to the International Space Station on April 7, Russia's space agency said. AFP PHOTO / MAXIM MARMUR (Photo by MAXIM MARMUR / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: MAXIM MARMUR

A súlytalanságban való hosszabb tartózkodás hatására megnő az űrhajósok stresszszintje a vérvizsgálatok szerint. Vérükben egy bizonyos DNS-részecske, a cfDNS koncentrációja megemelkedik – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A szakértők a NASA egy asztronautája, Scott Kelly vérét vizsgálták meg a nemzetközi Űrállomáson (ISS) végzett bevetése előtt, alatt és közben, majd összehasonlították a Földön tartózkodó ikertestvére vérével – mondta el Daniela Bezdan, a Tübingeni Egyetemi Klinika kutatója.

Az 1964-ben született Mark és Scott Kelly számos vizsgálatban vett már részt, mindketten jártak már párszor a világűrben. A kutatók remélik, hogy a vizsgálat segítségével fejlődhet az asztronauták orvosi felügyelete az űrutazások során. A sejtváltozásokat a jövőben az űrhajók fedélzetén is elemezhetik vérmarkerek segítségével – fejtette ki Beznan. A csillagászokat ezért vérvételre is kiképezik.

A mintákat kapszulákban lehetne leküldeni az ISS-ről a Földre, hogy laborokban alaposabban kielemezzék. Ezt a módszert is tesztelték már az ikerkísérlet során.

A kutatási eredmények segíthetnek olyan lehetséges gyógyszerek és kezelési terápiák kidolgozásában, amelyeket hosszabb utazások, például a Marsra tartó missziók során lehetne alkalmazni.

A tübingeni tudósok vezetésével végzett vizsgálat egy 20 szakcikkből álló űrkutatási projekt részeként készült, a cikkek a Cell Press kiadó különböző tudományos lapjaiban jelentek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!