Baktalórántháza

2020.11.10. 12:41

Újszülöttek parkjával gazdagodtak

Az idén tíz család ültetett el fát Baktalórántházán a kastélyparkban.

Elültették a facsemetét

Fotó: KÉSZ

Park született a parkban, ugyanis a közelmúltban fákat ültettek az újszülött gyermekek emlékére Baktalórántházán, a Dégenfeld-kastély parkjában. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi szervezete csatlakozott Ferenc pápa felhívásához, miszerint minden keresztény embernek meg kell tennie a tőle telhetőt a Földünkért, a bolygónk megmentéséért.

– Innen jött az ötlet, hogy ültessünk fát környezetünk, városunk levegőjének tisztaságáért, azonban ha azt a fát életfaként újszülött gyermekeknek ültetjük, akkor egy másik nemes célt is szolgálunk vele. Örömet szerzünk vele a szülőknek, gyökeret adunk a született gyermekeknek – tájékoztatta szerkesztőségünket Némethné Csubák Éva, a KÉSZ baktalórántházi elnöke.

Részt vettek a rokonok is

Elültették a facsemetét | Fotó: KÉSZ

– A KÉSZ már tavaly kezdeményezte az önkormányzatnál az Újszülöttek parkjának a kialakítását. A kezdeményezés támogatásra talált, és a park helyéül a kastélymúzeum kertjét jelölték ki a számunkra. Támogatott bennünket a Nyírerdő Zrt. Baktalórántházi Erdészete is, Bíró Imre igazgató a facsemeték beszerzésében ajánlotta fel segítségét.

Az elmúlt évben öt keresztény édesapa és édesanya ültethetett hársfát újszülött gyermekének, az idei évben pedig tíz család élt ezzel a lehetőséggel. A faültetésre szép számban eljöttek a családok, az édesanyák és édesapák mellett ott voltak a már nagyobb testvérek, de nagyszülők, sőt keresztszülők is.

A KÉSZ elnöke nyitotta meg az eseményt: felidézte az életfaültetés ötletének létrejöttét, szólt továbbá a családok társadalmi létfontosságáról, a gyermekvállalásról, hiszen a fiatalok jelentik a jövőt. Felhívta a figyelmet a Föld és a levegő tisztaságának megóvására, a környezettudatos életmód fontosságára is.

Névkártya a csemetén

– A rendezvényünkön Kozma Attila alpolgármester megosztotta ünnepi gondolatait a családokkal, kiemelte az esemény különlegességét és fontosságát, s kifejezte azt a reményét, hogy talán ez a kezdeményezés hagyománnyá válik a városban. Lázár István plébános, kanonok atya is kiemelte, milyen fontos és nélkülözhetetlen a család mint a társadalom pótolhatatlan, legkisebb sejtje. Veres Andrásné KÉSZ-tag Szalay Károly „Ültess fát” című versét szavalta el, majd a családok elültették a kis fákat, amikre felkerült a gyermekük nemzeti színű névkártyája.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!