praktikák

2021.03.13. 22:16

Gondolta volna? Íme, néhány dolog a háztartásban, amit simán mosógépben is moshat

A gyerek kedvenc plüsse, sportcipő vagy rongyszőnyeg otthon is tisztává varázsolható a mosógépben. A mai kímélő programok már alkalmasak a finom, vagy speciális tisztítást igénylő mosásra is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az, hogy a piszkos ruháinkat mosógében mossuk, ma már teljesen evidens, de egyéb dolgok esetében gyakran felmerül a kérdés, betehetők-e a mosógépbe. Nos, nyilván vannak olyan darabok, mint az öltöny, a szőrme vagy különösen nagyméretű textíliák, amelyeket a tisztítóba kell vinnünk, de millió apró háztartási eszköz élettartama meghosszabbítható, ha tudjuk, a mosógép tisztára varázsolja őket. Persze, ha valamit már túl sokáig használtunk, ahhoz nem kell ragaszkodnunk, de csak azért, mert egy kicsit piszkos lett vagy elszíneződött, nem kell megválnunk tőle – írja a life.hu.

A takarításra használt textíliák például pont ilyenek. Dobd be nyugodtan az általános háztartási törlőkendőt, a felmosófejet vagy épp a mosogatószivacsot a mosógépbe, csak arra figyelj, hogy használj hozzájuk mosózsákot is. A konyhai szilikonalátét, a textilalátétek is megmenthetőek, teljesen felesleges újra és újra lecserélni őket, csak akkor, ha már tényleg teljesen elhasználódtak.

A mai modern gépek nagy segítséget jelentenek, gyerekjáték a mosás
Fotó: Shutterstock

Nagy fejtörést okozhatnak a gyerek plüssfigurái is. Nos, ha azért aggódsz, hogy a mosógépben megsérülnek vagy mosás után veszítenek puhaságukból, ne tedd.

Semmi baja nem lesz a plüssöknek, ha kímélő- vagy kézi mosás programon indítod el őket, ráadásul így sokkal könnyebben meg is száradnak, mint ha kézzel állnánk neki.

Azt pedig minden kisgyerekes szülő tudja, a legjobb, ha a kedvenc plüsst vagy alvófigurát pillanatok alatt tudja a gyerek újra használni.

A sportcuccok nagy részének is a mosógépbe a helye. Teljesen felesleges a futócipődet körömkefével tisztítanod,

ugyanis a mosógép sem tesz kárt benne. Persze ne sárosan tedd bele, de ha kicsit letörölgeted, már mehet is a mosógépbe, semmi baja nem lesz. Ugyanez igaz a jógamatracra is. Egy kímélő program csak jót tesz neki, csak arra figyelj, hogy ne centrifugázd ki.

A túl nagy szőnyeget sem érdemes a mosógépbe erőltetni, azokhoz fottisztítót, vizes porszívót használjunk vagy vigyük a tisztítóba, de a kisebb szőnyegek, pláne rongyszőnyegek a mosógépbe is beletehetők.

Az ágytakarókkal ugyanez a helyzet, ha nem túl nagyok és simán a dobba férnek, mosd géppel.

A sok csatos sporttáskák és hátizsákok viszont jobb, ha nem kerülnek bele a mosógépbe. A fémalkatrészek könnyen leválhatnak, és a mosógépbe szorulhatnak, amivel több kárt csinálunkm, mint hasznot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!