európai unió

2021.03.31. 21:10

Magyarországról is ellenzik a génmódosítási szabályok enyhítését

Több magyar szervezet is ellenzi, hogy a biotechnológiai iparág nyomására az EU enyhítse a génmódosítási szabályokat – közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi).

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A közlemény szerint 162 szervezet kéri az Európai Bizottság (EB) alelnökét, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított szervezeteket továbbra is a mostani normák alapján szabályozzák.

Magyarországról az ÖMKi-n kívül a Biodinamikus Közhasznú Egyesület, a Fenntarthatóság Felé Egyesület, a Közép-magyarországi Zöld Kör, a Magyar Természetvédők Szövetsége írta alá a Frans Timmermansnak címzett levelet.

A közlemény szerint az EB várhatóan április végén ismerteti a véleményét az új génszerkesztési technikákról.

A testület 2018-ban már úgy nyilatkozott, hogy az új génszerkesztési eljárásokra is az EU hatályos GMO-törvényei vonatkoznak, ám ennek fellazítására intenzív lobbitevékenység kezdődött

– írták.

A közleményben idézett szakértői vélemény szerint sem tudományos, sem jogi indok nincs arra, hogy az új génszerkesztési technikákat mentesítsék a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség, és a címkézés jelenlegi szabályai alól.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!