felhívás

2021.03.01. 17:35

Meghirdették a Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestőversenyét

Bár tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtartani eredeti formájában, idén várhatóan visszatér az eddig megszokott, világszínvonalú programsorozat.

Pécs, 2019. június 28. Érdeklõdõk a 4. Zsolnay Fényfesztiválon a pécsi Janus Pannonius utcában 2019. június 27-én. Lenyûgözõ esti, éjszakai fényattrakciókat, 170 ingyenes programot - köztük fényfestéseket, fényinstallációkat, utcamûvészeti produkciókat és koncerteket - kínálnak a szervezõk a fényfesztiválon, amelyet június 27. és 30. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Meghirdették hétfőn a pécsi Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestőversenyét, amelyet a tervek szerint július 1. és 4. között megrendezendő programsorozat legnagyobb attrakciójának szánnak a szervezők.

A szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. hétfői közleménye szerint bár a tavalyi Zsolnay Fényfesztivált a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtartani eredeti formájában, idén várhatóan visszatér az eddig megszokott, világszínvonalú programsorozat, és ismét lesznek Pécsen látványos, 3D-s fényfestések, utcaművészeti produkciók és az egész belvárost elvarázsoló fényattrakciók.

A pénzdíjas Zsolnay Light Art Fényfestőverseny keretében a világ legjobb fényfestői ezúttal is a pécsi Székesegyházat varázsolhatják el háromdimenziós rövidfilmes alkotásaikkal: az épület homlokzatát, oldalhajóját, tornyait és tetejét is lefedik az alkotók a 3D-s fényvetítésekkel.

A szervezők arra készülnek, hogy akkor rendezik meg hagyományos keretek között a fesztivált, ha ezt az aktuális szabályozások lehetővé teszik. A nagy tömeg elkerülése érdekében a versenyalkotásokat folyamatosan vetíteni fogják, és ha nem lesz lehetőség az eredeti tervük megvalósítására, akkor megvizsgálják az alternatívákat, legyen szó a fesztivál dátumának csúsztatásáról vagy a verseny online térbe költöztetéséről – idézi a közlemény Bleszity Pétert, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetőjét.

A 2021-es pécsi versenyre első körben április 5-ig lehet jelentkezni, majd az előzsűri két fordulóban választja ki a legjobb 10 alkotást, amelyek bemutatkozhatnak a Zsolnay Fényfesztiválon.

A verseny végső zsűrizését egy öttagú, nemzetközi szakmai bizottság látja el.

Mint kiemelték, ez lesz az első év, amikor a vetítési programba bekerülő alkotók pályázatonként automatikusan 1000-1000 eurót kapnak az elkészített alkotásokért, valamint szintén újítás, hogy a hivatalos zsűri csak egyetlen díjat oszt ki. Ezen felül a nézők által legjobbnak tartott alkotást közönségdíjjal jutalmazzák.

A Zsolnay Light Art szakmai partnere, és a verseny házigazdája – a korábbi évekhez hasonlóan – a több mint 20 éves múltra visszatekintő, magyar vizuálisművész-csoport, a Kiégő Izzók.

Borítókép: Érdeklődők a 4. Zsolnay Fényfesztiválon a pécsi Janus Pannonius utcában 2019. június 27-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!