többletenergia

2021.04.29. 07:26

Miért érdemes kávét inni?

A koffein a világon az egyik leggyakrabban használt élénkítő hatóanyag, hiszen a lakosság közel 80 százaléka fogyasztja valamilyen formában. De azt tudja, mire kell figyelnie, hogy valóban hatékony legyen?

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A koffein egy termogén stimuláns, ami megemeli a testhőt, ez pedig kedvez a testzsír lebontásához szükséges oxidatív folyamatoknak. Emellett felpörgeti az anyagcserét, ami edzetlen, sovány vagy idősebb embereknél akár 5–25 százalékos pluszhatást jelenthet – írja legutóbbi számában a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel.

Ennek köszönhetően az izomfájdalmakat is csökkenti, hiszen a regeneráció is felgyorsul. Serkenti a szívműködést, valamint megemeli a pulzusszámot és a vérnyomást is nagyjából 1–3 órás időtartamra akár 5-10 százalékkal. Növeli az alapanyagcserét és csökkenti a melatonintermelést (ezért tesz éberebbé) is. Ugyanakkor erős vízhajtó hatása van, mivel tágítja a vese ereit és gátolja a víz, illetve bizonyos ionok visszaszívódását.

Bár a koffeint mindenki egyéni módon tolerálja, alapvetően négy fő hatását szoktuk kihasználni:

  • Éberebbé és aktívabbá tesz, mert elnyomja a fáradtságérzetet.
  • Csökken az izomfáradtság, az izomfájdalom, és gyorsul a regeneráció.
  • Elősegíti a zsírvesztést, mivel növeli az alapanyagcsere mértékét.
  • Élénkítő hatása miatt ideiglenesen növeli a teljesítményt.
  • Azt valószínűleg tapasztalta, hogy a kedvenc teája vagy kávéja elfogyasztása után

    már 15-30 perccel elkezdi érezni a hatását.

    Ugyanakkor azt, hogy milyen módon és hatásfokkal hasznosítja vagy mennyi idő alatt bontja le a koffeint, különféle biológiai tényezők határozzák meg, többek között az életkor, a testtömeg, a máj állapota, illetve bizonyos gyógyszerek alkalmazása. A kávé felezési ideje (amikor 50 százalékban kiürül) átlagosan körülbelül 4 óra, de ez 2–8 óra között is ingadozhat.

    Mennyit fogyaszthat?

    A koffein ideális mennyisége kb. 3 mg/testsúlykilogramm, ha pontosan egyénre szeretné szabni. Egy átlagos presszókávé 70-80 mg koffeint tartalmaz, míg egy energiaital 150-200 mg koffeinnel van felturbózva..

    Amennyiben sosem fogyasztott korábban kávét vagy koffeintartalmú italokat, táplálékkiegészítőket, akkor alacsonyabb dózissal kezdjen. Ez nagyjából 20-30 mg koffeint jelent. Azonban

    egyszerre 200 mg koffeinnél többet ne fogyasszon még edzés előtt sem.

    Sportolás megkezdése előtt körülbelül 20-30 perccel 200 mg koffeint elfogyasztva, jelentősen megnövelheti a zsírhasznosítást a glikogénraktárak ürítésével szemben. Ezáltal akár 10%-kal is növelheti az izomerejét és az állóképességét. Naponta 500 mg (szétosztva több adagra) testsúlycsökkentő életmód mellett erősen megtámogathatja a zsírégetést.

    Érdekességek

  • 50 gramm tejcsokoládé 10 milligramm, 50 gramm étcsokoládé 20–40 milligramm koffeint tartalmaz.
  • Még a koffeinmentes kávé is tartalmaz 3-4 milligramm koffeint.
  • Antibiotikum szedése mellett nő a koffein ürülési ideje, vagyis kellemetlen szívdobogást okozhat a szokott mennyiség.
  • A koffein bizonyos fájdalomcsillapítók hatását felerősíti, így kevesebb mennyiségre lehet szüksége ugyanabból a gyógyszerből.
  • Vashiány esetén nem tanácsos kávézni, mert súlyosan rontja a vas felszívódását.
  • Bizonyos asztmagyógyszerek szintén növelik a koffein felezési idejét, így komoly alvászavarok is felléphetnek.
  • A nők szervezete lassabban dolgozza fel a koffeint.
  • Alkohollal együtt fogyasztva a koffein élénkítő hatása tovább tart.
  • A dohányzás gyorsítja a koffein szervezetből való ürülését, így a kávé kevésbé hat.
  • A koffein ártalmas?

    Természetesen, mint minden túlzásba vitt dolog, így a koffein is lehet ártalmas. Amennyiben túl sokat iszik belőle, a szervezete könnyen hozzászokhat, és már nem fog hatni. Ennek következményeképpen egyre nagyobb és nagyobb mennyiségre lesz szüksége.

    600 mg koffein már túladagolásnak tekinthető.

    Ha tartósan napi 600 mg felett fogyaszt és folyamatos stimulált állapotban van, könnyen kimerülhet a szervezete. Ez olyan komoly következményekkel járhat, mint az állandó fáradtságérzet, a depresszió, a mellékvese kimerülése és extrém esetben májkárosodás.

    Okozhat fejfájást, szédülést, hányingert.

    Ugyanez a tünet jelentkezhet, ha hirtelen leáll a kávézással, és megvonja szervezetétől a koffeint. Szerencsére

    a megvonási tünetek egy-két nap alatt elmúlnak.

    Borítókép: Illusztrációfotó

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!