csúcsdöntés

2021.05.31. 10:15

Több rekordot is megdöntöttek a Mount Everest hegymászói

Számos rekordot megdöntöttek az elmúlt napokban a Mount Everest hegymászói: egy volt hongkongi tanárnő lett az első nő, aki a leggyorsabban jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, egy 75 éves nyugdíjas ügyvéd a legidősebb amerikaiként hódította meg a csúcsot és egy kínai vak férfi az első ázsiai látásvesztett, aki a nepáli oldalról felért az Everestre.

Hong Kong mountaineer Tsang Yin-hung, who recorded the world's fastest ascent of Mount Everest (8,848.86-metre) by a woman in 25 hours and 50 minutes, poses for pictures during an interview with AFP in Kathmandu on May 30, 2021. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Prakash Mathema

A 45 éves Cang Jun-Hongnak 25 óra 50 perc alatt sikerült feljutnia a hegycsúcsra az alaptáborból. A hegymászók általában napokat töltenek a különböző magasságokban felállított táborokban azelőtt, hogy csúcstámadásra indulnának. Május 11-i csúcstámadása a rossz idő miatt sikertelen volt.

Cang egy nepáli nő, Phunjo Jhangmu rekordját döntötte meg, aki 2017-ben 39 óra 6 perc alatt jutott fel az Everestre.

„Megkönnyebbültem, és boldog vagyok, mert nem rekorddöntésre készültem. Csak magamat akartam kipróbálni”

– mondta a volt tanárnő újságíróknak.

A 75 éves Arthur Muir május 23-án ért fel az Everestre.

A hatszoros nagypapa 68 évesen kezdett hegyet mászni Alaszka és Dél-Amerika hegyeiben.

Utolsó unokája épp akkor született, amikor megmászta a világ legmagasabb hegycsúcsát. 2019-ben fel kellett adnia a csúcstámadást, mert leesett egy létráról és a bokáját törte.

Nagyon kimerült a hegycsúcs megmászásában, mert a csúcstámadáskor igen rossz volt az időjárás.

„Őszintén, meglepődtem, amikor felértem, nagyon fáradt voltam, hogy kiegyenesedjek a nagyon szeles és nagyon hideg időben”

– mondta vasárnap katmandui visszatérése után. Muir előtt a 67 éves Bill Burke volt a legidősebb amerikai, aki feljutott a Mount Everestre.

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó szerdán indult el a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest „tiszta”, azaz pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélküli megmászására, és még aznap feljutott a második magaslati táborba, amelyet 6500 méteres magasságban épített ki magának.

Borítókép: Cang Jun-Hong, aki nőként a leggyorsabban ért a csúcsra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!