Erdei kisvasút

2021.05.28. 10:45

Újra zakatol a debreceni Zsuzsi vonat

„Hosszú és csendes pandémiás kényszerpihenőt követően” újra közlekedik a 139 éves Zsuzsi erdei vasút – jelentette be a debreceni polgármester a szezonnyitó ünnepségen csütörtökön.

A Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. felújított szerelvénye Debrecen határában 2020. július 16-án.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Papp László (Fidesz-KDNP) utalt rá, hogy

a másfél éves üzemszünet idején kormányzati támogatással több mint 770 millió forintból több mozdonyt és kocsit, illetve hét kilométeres pályaszakaszt is felújítottak.

A polgármester fontos értéknek nevezte, hogy az 1882-ben útjára indult kisvasút, Magyarország leghosszabb ideje, folyamatosan, megszakítás nélkül üzemelő kisvasútja a 21. században is zökkenőmentesen működjön.

Papp László utalt rá, hogy Debrecent több mint 15 ezer hektár erdő veszi körül, és reményét fejezte ki, hogy újra sok helybéli keresi fel az Erdőspusztákat a Zsuzsi vonattal.

Tasó László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője fontosnak nevezte, hogy

a jövő generációinak is megőrizzék a Zsuzsi vonatot, és a „páratlan kincset, az erdőket”.

A kormánypárti politikus szerint azt is meg kell vizsgálni, hogyan lehetne integrálni a Zsuzsi vonatot Debrecen közösségi közlekedésébe.

Kacsó Dániel, az Aktív Magyarország sajtófőnöke a 2017-ben elindult kisvasút-rekonstrukciós program zászlóshajójának nevezte a debreceni Zsuzsi erdei vasutat.

Beszélt arról is, hogy

tavaly nyáron hirdették meg a Tisztítsuk meg Magyarországot programot, a 13 milliárd forintos projekt nagyon népszerű lett, nagyon sok önkormányzat pályázott és szervezte meg a munkákat.

A márciusban meghirdetett tavaszi nagytakarítás kampány pedig mozgalommá nőtte ki magát, így azt jövőre is folytatni fogják – tette hozzá a szóvivő, majd a jelenlevők, köztük sok debreceni fiatal sportoló, felszálltak a Zsuzsi vonat első járatára, és a 17 kilométeres erdei pálya mentén több megállónál összeszedték az eldobált szemetet.

Borítókép: a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. felújított szerelvénye Debrecen határában 2020. július 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!