milliókat érint

2021.06.16. 12:30

A WHO szerint súlyosan veszélyesek a gyerekek egészségére az elektronikai hulladékok

Több millió ember, különösen a gyerekek egészségére jelent veszélyt az egyre növekvő mennyiségű elektronikai hulladék – figyelmeztetett kedden kiadott jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A young man carries electronic waste at Agbogbloshie dumpsite in Accra on November 29, 2017. - The dumpsite is located in Agbogbloshie slum, a former wetland in the 60's and home of refugees who fled the conflict in the north of Ghana during the 80's. (Photo by CRISTINA ALDEHUELA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Cristina Aldehuela

„Ha egy gyerek megeszik mindössze egyetlen olyan tyúktojást, amely a ghánai Agbogbloshie nyomornegyedből származik, akkor az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározott napi határértéknél 220-szor több klórozott dioxin kerül a szervezetébe” – mondta Marie-Noel Brune Drisse, a jelentés vezető szerzője.

A szakember hozzátette: „a nem megfelelő e-hulladék kezelés áll a háttérben. Ez egy egyre súlyosbodó kérdés, amelyet azonban sok ország még nem kezel egészségügyi problémaként”.

Az elektronikai hulladékok közé tartoznak a régi számítógépek, televíziók, faxok és telefonok. Ezek a készülékek értékes fémeket, például aranyat, rezet és mérgező anyagokat, úgy mint ólmot, higanyt, valamint nikkelt is tartalmazhatnak.

Az elektronikai készülékek számának növekedésével, az e-hulladékok mennyisége is emelkedik. A szakértők becslései szerint világszerte 53,6 millió tonna elektronikai hulladék termelődött 2019-ben, ami 21 százalékkal volt magasabb a mindössze öt évvel korábbi mutatónál.

A WHO szerint csaknem 13 millió nő számára jelent bevételi forrást, hogy újrahasznosítható anyagok után kutatva válogatja szét a szemetet, miközben ki van téve a méreganyagok hatásainak. Gyakran ötéves gyerekek végzik ezt a munkát, mivel apró kezeikkel könnyedén szétszedik a készülékeket.

Rájuk a mérgező anyagok még nagyobb veszélyt jelentenek, mivel a szerveik még fejlődnek.

A mérgező hulladékok továbbá a még meg nem született gyerekek fejlődését is gátolják, veszélybe sodorva a várandós nők életét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!