Ország-világ

2021.06.20. 12:00

Minden korosztályban jó az AstraZeneca kockázat/hasznosság mutatója

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) oltásstratégiai vezetője szerint különösen igaz ez a 60 évnél idősebbek esetében.

Medical workers prepare the Astra Zeneca vaccine, as the authority starts its mass vaccination programs, following a surge of domestic cases and deaths related to the Coronavirus, in New Taipei, Taiwan, on 15 June 2021. The 1.24 millions donated by Japan will be made available to six priority groups, including medical workers and the elderly. (Photo by Ceng Shou Yi/NurPhoto) (Photo by Ceng Shou Yi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Ceng Shou Yi

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) oltásstratégiai vezetője közölte, hogy az AstraZeneca vakcinájának előnyei minden korosztályban sokszorosan felülmúlják esetleges veszélyeit, és különösen igaz ez a 60 évnél idősebbek esetében.

Cavalerit korábban a La Stampa című lap idézte, és az akkori cikk szerint a fentieknek éppen az ellenkezőjét mondta, azaz hogy el kellene kerülni a 60 felettiek oltását AstraZenecával, csakúgy, mint a fialabbakét, mert fennállhat – bár rendkívül ritkán fordul elő – a vérrögképződés veszélye.

„Szavaimat sajnos nem helyesen tolmácsolta az interjúban a La Stampa”

– írta nyilatkozatában az oltásstratégiai vezető a Reuters hírügynökségnek.

A La Stampa online kiadásában közölte Cavaleri pontosítását.

Korábban az olasz kormány azt közölte, hogy korlátozni fogja az AstraZeneca oltóanyagának használatát a 60 év felettieknél, miután egy tizenéves meghalt ritka vérrögképződésben beoltottsága után.

Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón viszont azt mondta, hogy Olaszország folytatja az AstraZeneca használatát a 60 év felettieknél is, és nemcsak azoknál, akik ebből kapták első oltásukat, hanem olyanoknál is, akik még egyetlen oltást sem kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!