ezekre érdemes figyelni

2021.06.28. 07:18

Nincs több titok! Erről ismerni fel a rossz dinnyét

Elkezdődött az idei dinnyeszezon, így görög és sárga is található a polcokon. Van néhány tippünk azoknak, akik kevésbé szerencsés kézzel szoktak választani belőlük.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Nincs annál kellemetlenebb, mikor a megvett, lehűtött dinnyét felvágva a tökhöz hasonló, poshadt húsú szeleteket kell a tányérra tenni. A sárgadinnyénél gyakori, hogy túl vagy alul érett darabok kerülnek a kosárba, de ízetlent sem nehéz venni. Mivel manapság már nem lékelnek, nem árt néhány fortély, hogy ne járjunk így – írja a Ripost.

Hogyan válasszunk sárgadinnyét?

Sárgadinnye vásárlásakor leginkább a szaglásunkra kell hagyatkoznunk, ugyanis a méret nem jelzi az érettséget. A sárgadinnye mérete a termőhelyre, illetve édességére utalhat.

Jobb körülmények között ugyanis nagyobbra nő az adott fajtájú dinnye, illetve a sárgadinnyére is érvényes az a szabály, hogy minél nagyobb, annál ízletesebb.

Az illatára érdemes figyelni, árulkodó
Fotó: Shutterstock

Választás előtt mindenképpen szagoljuk meg a dinnye kocsánnyal szembeni végét. A kellemes aroma kívülről is érezhető.

Az illat nélküli dinnyét régen, illetve éretlenül szedték le – ne válasszuk. A túlságosan erős, savanykásba hajló illat a túlérettség jele

– hívja fel a figyelmet a Nébih.

Azt sem árt tudni, hogy a méretéhez képest nehéz dinnye frissen szedett. Kerüljük a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét.

A kiválasztás másik jó módszere, ha a dinnyét kissé megnyomjuk ott, ahol az inda levált róla, mivel ez a legkényesebb felülete. Amennyiben a héja puha, akkor már belül poshadt, ha kemény, akkor ezen a ponton szagoljuk meg.

Ha az inda rajta van a dinnyén, ez egyértelmű jele annak, hogy éretlenül szakították le, ugyancsak válasszunk másikat.

Mit érdemes megnézni egy görögdinnyén vásárlás előtt?

Sok más gyümölcshöz hasonlóan a görögdinnyének is több típusa és jó néhány különböző fajtája van. Mindegyiknek kicsit mások a tulajdonságai, de szerencsére akad néhány közös pont, ami segít elkerülni a kásás vásárt. Ha nem féldinnyét vennénk, hanem egészet, fizetés előtt finoman ütögessük meg a felszínét.

Egy finom, érett, ropogós húsú dinnye tenyérrel megütve labdapattogáshoz hasonló hangot ad ki. Ha a hang, amit hallunk mélyebb, medicinlabda pattogáshoz hasonlít, akkor a dinnye omlósabb, kásásabb húsú.

Az egyik legjobb nyári gyümölcsünk
Fotó: Shutterstock

A hangon kívül ott vannak még az árulkodó csíkok. Érdemes csíkos dinnyét venni, mert ezek között általában kevesebb az íztelen.

Minél kevesebb a zöld és minél több a sárga szín a világos csíkban, annál érettebb a dinnye. Viszont az igaz, hogy a sötétzöld, fekete héjúnak vékonyabb a héja, így kedvezőbb az ár/érték aránya.

A gyümölcs héja és szára is segíthet a választásban.

Jó jel, ha a szár, a szár környéke és az ezekkel ellentétes pont is száraz. Ez általában azt jelenti, hogy a dinnye érése befejeződött.

Az is jó jel, ha a dinnye héján -főként a csíkos fajtánál- hegek, forradások, száraznak látszó pörsenések vannak. Ezek a cukorfok emelkedésre utalnak, vagyis amelyik dinnye nem hibátlan héjú, az valószínűleg édesebb.

Végül pedig a dinnye hasára érdemes vetni egy pillantást. A gyümölcs alján, ahol betakarítás előtt a földdel érintkezett kell lennie egy sárgás foltnak.

A sárga folt nagysága fogja meghatározni az érettségét: minél nagyobb a folt, annál többet hagyták érni, vagyis annál érettebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!