Nagyvilág

2012.11.24. 10:44

Romániai választások - Cenzúrával vádolja az EMNP a román köztelevíziót

Bukarest, 2012. november 23., péntek (MTI) - Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint a román köztelevízió (TVR) területi stúdiói nem hajlandók műsorra tűzni a párt román nyelvű választási hirdetését, amely autonóm régiókat és föderációs államberendezkedést sürget Romániában.

Bukarest, 2012. november 23., péntek (MTI) - Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint a román köztelevízió (TVR) területi stúdiói nem hajlandók műsorra tűzni a párt román nyelvű választási hirdetését, amely autonóm régiókat és föderációs államberendezkedést sürget Romániában.

Az EMNP pénteken kiadott közleménye szerint az TVR-stúdiók arra hivatkozva utasították el a kampány-klip sugárzását, hogy a közszolgálati televízió bukaresti illetékeseinek szóbeli utasítása értelmében az EMNP anyaga alkotmányellenes.

Az EMNP cenzúrának minősítette az intézkedést, és jelezte, hogy az Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA), az Országos Választási Bizottságnál (BEC) és a TVR vezetőségénél tett panaszt az ügyben.

"A Néppárt tűrhetetlennek és a demokrácia alapelveivel összeegyeztethetetlennek tartja, hogy egy önmagát jogállamként meghatározó országban egy törvényesen bejegyzett, törvényes keretek között működő politikai párt választási üzenetét, politikai álláspontját cenzúrázzák" - olvasható az EMNP közleményében.

Sánta Levente, az EMNP szervezési kampányigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a szóban forgó választási hirdetést a közszolgálati rádió és több kereskedelmi adó már napok óta rendszeresen sugározza, sőt tudomása szerint a TVR temesvári regionális stúdiója is műsorra tűzte. A TVR kolozsvári és marosvásárhelyi stúdiója azonban arról értesítette az EMNP kampánystábját, hogy Ion Stavre, a TVR választási műsorainak producere letiltotta a hirdetés sugárzását.

A TVR illetékese az MTI-nek elmondta, hogy a román törvények értelmében, és a román médiahatóság útmutatásai alapján a televíziók felelősek a választási műsorokban közölt tartalomért. Bár ezt ő maga is természetellenesnek tartja, Ion Stavre azt mondta, ilyen körülmények között nem vállalhatta a közlés felelősségét az EMNP klipje esetében. Az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: ebben a választási kampányban nem volt más választási hirdetés, amelynek sugárzását megtagadta volna, de a nyári önkormányzati választási kampány idején három eset is előfordult.

Arra a kérdésre, hogy felsőbb utasításra cselekedett-e, Ion Stavre közölte, hogy nem kellett felsőbb utasítás, mert ha ő nem hoz korrekt döntéseket, akkor a médiahatóság (CNA) a TVR-t bünteti meg. A producer ugyanakkor hangsúlyozta: ő maga ajánlotta az EMNP-nek, hogy forduljon a CNA-hoz, és ha a médiahatóság úgy dönt, hogy a választási hirdetés sugározható, akár hétfőtől bekerülhet a köztelevízió választási műsoraiba.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!