Fehérgyarmat hírei

2011.02.23. 17:43

Konferencia a határon átnyúló Szatmár-Beregi Natúrparkért

<p>Fehérgyarmat - 2010. januárjában, Sólyom László Köztársasági Elnök jelenlétében avatták fel Fehérgyarmaton a Szatmár-Beregi Natúrparkot. A Szatmár-Beregi Natúrpark területe több mint 103 ezer hektár - tájékoztatta portálunkat Vadnay Réka.</p>

Magába foglalja Bereg és Szatmár meghatározó részét, összesen 67 település teljes területét. A térség természeti értékekben kiemelkedően gazdag, hiszen a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet őrzi többek között a beregi jégkorszaki maradványlápok, a legértékesebb alföldi keményfa-ligeterdők és a Felső-Tisza növény- és állatvilágát. A natúrpark területének nagyrésze Natura 2000 és Ramsari terület.

Az aprófalvas településszerkezetű térség, noha mindig is hazánk egyik legszegényebb tájéka volt, páratlan építészeti örökséget őriz. A román, gótikus és barokk templomok, az évszázados fa haranglábak, a működő száraz és vízimalom, a klasszicista kúriák egyedülállóak Magyarországon. A 67 településen 32 műemlék és 37 műemlék jellegű épület található. Ugyanezt a változatosságot mutatják a térségi hagyományok és tájtermékek is.

A natúrpark természetföldrajzi és társadalmi kapcsolatai révén a jövőben tovább bővülhet Ukrajna és Románia irányába egyaránt, hiszen területe közvetlenül kapcsolódik a romániai Túr-menti védett területekhez és a kárpátaljai Bereg térsége is számtalan természeti, táji és kulturális értéket őriz.

Az Erdélyi Kárpátok Egyesület szatmárnémeti csoportja, a Tiszta-Bereg Egyesület beregszászi közössége a Szatmár-Beregi Natúrpark szakembereinek példáját követve, a HUSKROUA/0901/133. pályázat keretében teremtik meg a határon átnyúló Szatmár-Beregi Natúrpark kialakításának alapjait. A program indító konferenciája 2011. február 25-én 11 órától kezdődik a fehérgyarmati polgármesteri hivatalban.

A hivatalos program

  • A natúrparkok helye a hazai természetvédelemben - Habarics Béla (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság),
  • Természeti értékek a Beregben - PhD Mihály András (Ungvári Nemzeti Egyetem),
  • A Túrmenti Természetvédelmi Terület bemutatása - Márk Nagy János (Erdélyi Kárpátokért Egyesület- Szatmárnémeti),
  • A Szatmár-Beregi Natúrpark létrehozásának előkészítése - Horváth Róbert (Szabolcs- Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány.)
  • Az egyedi tájérték felmérések tapasztalatai - Barcánfalvi Péter (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság),
  • „A határokon átnyúló, nemzetközi Szatmár-Beregi Natúrpark létrehozása” pályázati program bemutatása - Szabó Tamás (Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány),
  • Környezettudatos oktatás a Szatmár-Beregi Natúrparkban - Zeke Edit (Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány),
  • A nyitókonferencia összefoglalása – Horváth Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!