Móricz nyomában

2019.11.25. 10:57

Holdfény járt Móricz nyomában

A szatmári és beregi térség nevezetességeit keresték fel a nyíregyházi nyugdíjasok.

A szatmári és a beregi térség nevezetességeit fedezték fel

Forrás: Egyesület

Nem szükséges kimozdulni a megyénkből ahhoz, hogy szép tájakban és csodás műemlékekben gyönyörködjünk remek társaságban – bizonyították be a Holdfény Nyugdíjas Egyesület tagjai, akik legutóbbi kirándulásuk alkalmával a szatmári és beregi térség nevezetességeit keresték fel.

– Először a Túr folyó partján fekvő, csodálatos természeti környezetű Túristvándiba mentünk, ahol megnéztük hazánk egyetlen ma is működő, legöregebb vízimalmát. Csodálatos a 15. században épült gótikus református templom is, amely a környék egyik legszebb műemléke. Móricz Zsigmond gyerekkorában egy ideig Istvándiban élt, ennek emlékét őrzi a templom melletti ház falán lévő emléktábla. A néhány kilométerre található kis Tiszacsécsét elsősorban az tette híressé, hogy itt született a nagy prózaíró, aki szülőhelyét „tündérszigetnek” tartotta, s ide mindig is visszavágyott – mesélte Majchrovics Jánosné, aki Szőllősi Ferenccel felváltva tájékoztatta a csapatot a látnivalókkal kapcsolatos érdekességekről.

„Templomtúra” a Beregben

– Szatmárcsekén a műemlék jellegű népi csónakos fejfás református temetőben páratlan látványt nyújtott a több száz, embermagasságú, sötét fejfa látványa. Kölcsey Ferencnek síremlékénél virágot helyeztünk el, és elénekeltük a Himnuszt. Az egykori Kölcsey-ház helyén lévő Művelődés Házban megnéztük a Kölcsey Emlékszobát, az előtte lévő parkban pedig Kölcsey emlékoszlopát.

– Nagyarban Petőfi fája, az öreg kocsányos tölgy már nem él, csak a csonkja maradt meg. Tarpán a szárazmalom zárva volt, a település központjában lévő parkban viszont láttuk II. Rákóczi Ferenc és Esze Tamás szobrát, és megnéztük Bereg legnagyobb templomát is. Csarodán a 13. században, román stílusban épült templom, Tákoson a mezítlábas Notre Dame-ként ismert, paticsfalú református templom látványa nyűgözött le minket – tette hozzá Majchrovics Jánosné.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!