Tippek a tuzséri egyesület elnökétől

2019.06.02. 08:00

Munkás hónap a június is

A rózsa, a sövény, a szamóca és az almamoly – mind-mind munkát adnak nekünk a kertben.

Most aktuális a sövények „fazonigazítása” is

Június a rózsák virágzásának kezdete, itt az ideje, hogy kellő szakértelemmel nyúljunk hozzájuk.

– Az elszáradt virágokat óvatosan távolítsuk el, hogy a rózsabokor ne veszítsen túl sok levelet. Gondoskodjunk a tápanyag–utánpótlásról! A rózsa betegségei, mint a lisztharmat, a rózsarozsda ritkán lépnek fel, ha a megfelelő fajtát a megfelelő helyre ültettük. A beteg leveleket azonnal vágjuk le és ne adjuk a komposzthoz! A frissen ültetett rózsa meghálálja, ha esténként jól beiszapoljuk vízzel. A leveleket ne öntözzük! A jól begyökeresedett töveket viszont alig kell öntözni. A szerves trágyától a rózsa erőteljesebb lesz és gazdagabban virágzik – tájékoztatott Lakatos Bertalan. A Tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke egy másik aktuális kerti munkára is felhívta a figyelmet.

– A sövények ebben az időszakban teljes növekedési fázisukban vannak, ezért ilyenkor kell őket először nyírni, metszeni. Ha a sövényben kismadarak fészkelnek, várjunk a nyírással, míg kirepülnek. Egy spárga mellett még a tömött sövényt is egyenesre vághatjuk. A visszavágással ne késlekedjünk, mert a csupasz ágak csak erőteljes visszavágás után hajtanak ki ismét – emelte ki a szakember, aki szólt néhány szót a nyár slágergyümölcséről, a szamócáról is.

A nyár slágere

– A szamócabokrokat naponta alaposan meg kell nézni, az érett gyümölcsöket a rövid kocsánnyal együtt leszedni. Az öntözővíztől vagy az esőtől nedves gyümölcs, különösen, ha kocsány nélkül választják le a bokorról, nagyon gyorsan rothad. A szamóca nem utóérő gyümölcs, tehát csak a tökéletesen beérett gyümölcsöt érdemes leszedni, viszont az érett gyümölcs ne maradjon a bokron, mert gyorsan meglepi a szürkepenész, amely azután a többi gyümölcsre is átterjed. A termés betakarítása után is szükség van a szamócabokrok gondozására; ahhoz, hogy jövőre is gazdag termést takarítsunk be, az idén öntözni és táplálni kell a bokrocskákat, hogy a nyári, egészséges lombozatuk elegendő tápanyagot tudjon felhalmozni a termőrügyek kifejlesztéséhez – adott hasznos tanácsokat Lakatos Bertalan, majd kitért a növényvédelemre is.

– Júniustól kezdi az almamoly a petéi lerakását. Ha feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, jelentősen csökkenthetjük a peterakást. Az elbújt lárvákat ilyenkor elcsíphetjük. Közvetlenül a talaj felett erősítsünk hullámpapírgyűrűt a fa törzsére: a hullámpapírt 20 centiméteres magasságban hajtsuk ketté középen, fektessünk a hajlatba zsineget, és azzal kötözzük a fatörzshöz. A lárvák a hullámpapír csövecskéit jó búvóhelynek találják a bábozódáshoz. Hasznos segítőtársaink, a madarak hamarosan rátalálnak az ínyencségekre, és kicsipegetik a bábokat vagy lárvákat – zárta gondolatait a szakember.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában