Az én világbajnokságom

2022.11.30. 11:28

A Kisvárda légiósa: reménykedem egy újabb horvát csodában

Dominik Kovacic az egyenes kieséses szakaszba várja hazája válogatottját.

Fotó: NSO-archív/Kovács Péter

A négy évvel ezelőtti vb-döntős Horvátország 0–0-s döntetlennel kezdett a labdarúgó-világbajnokság F csoportjában. A csapat kulcsembereinek nagy része már a 2018-as tornán is ott volt - a csapatkapitány Luka Modricnak a katari már a negyedik világbajnoksága. Az előző vb legjobbjának megválasztott, aranylabdás középpályás, no meg Marcelo Brozovic és Ivan Perisic személye garanciát jelent arra, hogy a horvátok ezúttal sem szakítanak a korábban látott, támadó felfogású futballjukkal. Ehhez képest a Marokkó elleni iksz sokak számára kiábrándító volt, szerencsére a folytatásban már régi önmagát idézte a délkelet-európai alakulat. Ugyan hátrányból fordítva, de Kramaric két, valamint Livaja és Majer góljaival 4–1-re legyőzte Kanadát, ami egyben a tengerentúli gárda kiesését jelentette.

Magasak az elvárások

– Számos korábbi csapattársam játszik a válogatottban, akik közül külön kiemelném Ivo Grbic, Kristijan Jakic és Bruno Petkovic trióját. Horvátország elsődleges célja, a csoportból való továbbjutás, a többit majd meglátjuk, nehéz jósolni. Magasak az otthoni elvárások, sok jó játékosunk van, akik közül talán Lovro Majer lehet az, aki ki tud majd tűnni, ezzel előrébb mozdítva a karrierjét. Ami a világbajnoki címet illeti, természetesen reménykedem a horvát csodában, de a realitásokat nézve a címvédő, 2018-as győztes Franciaország vagy Brazília végső győzelmére van a legnagyobb esély – vélekedett a világbajnokság történésiről a labdarúgó NB I.-ben szereplő Kisvárda Master Good horvát védője, Dominik Kovacic.

A csoportkör utolsó fordulójában a horvát csapat Belgiummal találkozik, s hiába vezeti jelen pillanatban a négyest, létfontosságú lesz számára a mérkőzés, hisz egy esetleges vereség könnyen megpecsételheti a sorsát. A belgák ugyanis csak győzelemmel juthatnak tovább, így Roberto Martinezék élet-halál kérdésként tekintenek az összecsapásra. Ezzel párhuzamosan Marokkó a már biztos kieső Kanadával játszik, ugyancsak a továbbjutás reményében, ráadásul az afrikai nemzet válogatottja jóval egyszerűbb helyzetben van, mint riválisai, hisz akár még egy vereséggel is továbbjuthat. 

KM 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!