Világbajnokság

2022.11.22. 09:18

Döntetlen az Egyesült Államok - Wales összecsapáson

Döntetlent (1–1) játszott egymással az Egyesült Államok és Wales a katari labdarúgó-világbajnokság B-csoportjának második mérkőzésén, az 1. fordulóban.

Forrás: AFP

1. FORDULÓ

B-CSOPORT

EGYESÜLT ÁLLAMOK–WALES 1–1 (1–0)

Al-Rajjan, Ahmed bin Ali Stadion, 43 418 néző. Vezette: al-Dzsasszim (katari)

EGYESÜLT ÁLLAMOK: M. Turner – Dest (Yedlin, 74.), Ream, Zimmerman, A. Robinson – McKennie (Aaronson, 66.), T. Adams, Musah (Acosta, 74.) – Weah (J. Morris, 88.), Sargent (H. Wright, 74.), Pulisic. Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter

WALES: Hennessey – Mepham, Rodon, B. Davies – C. Roberts, Ampadu (Morrell, 90+5.), Ramsey, N. Williams (B. Johnson, 79.) – H. Wilson (S. Thomas, 90+3.), Bale, D. James (K. Moore, a félidőben). Szövetségi kapitány: Robert Page
Gólszerző: Weah (36.), ill. Bale (82. – 11-esből)

A B jelű kvartettben az Egyesült Államok Wales ellen kezdte meg világbajnoki szereplését, s két igencsak hasonló képességű csapat nézett farkasszemet – nem úgy, mint a csoport másik meccsén, amelyen Anglia 6–2-re kiütötte Iránt.

Az Egyesült Államok rendesen bekezdett, többet birtokolta a labdát, amikor pedig Walesnél volt a labda, az amerikaiak folyamatosan letámadták a védelmet. A nagy nyomás a 8. percben már helyzet formájában is megmutatkozott: Dest indította remekül Weaht, aki egyből középre tette a labdát. Rodon menteni próbált, ám kis híján a saját kapujába fejelt, Hennesseynek védenie kellett. Néhány másodperccel később Sargent is fejjel veszélyeztetett, a labda a jobb kapufáról kifelé pattant.

Az első negyedóra után kissé leült a mérkőzés, az amerikaiak irányítottak, Wales pedig türelmesen várt a kontralehetőségre. Robert Page csapatának egyértelműen az volt a célja, hogy ne kerüljön hátrányba.

Nos, ez nem jött össze – a 36. percben Wales a saját térfelén elveszítette a labdát, majd Pulisic remekül ugratta ki Timothy Weaht, aki higgadtan gurított jobb külsővel a bal alsó sarokba. 1–0

Az aranylabdás George Weah fia az első játékos, aki a kétezres évek gyermekeként volt eredményes az Egyesült Államokban világbajnokságon.

A walesiek kezdték elveszíteni a hidegvérüket, a 40. percben Bale csúszott oda hátulról Musahnak, a bíró azonnal sárga lappal büntette az LA FC szélsőjét. A kapura azonban nem volt veszélyes Wales az első félidőben, így egygólos amerikai előnnyel vonultak szünetre a felek.

A fordulás után sokat változott a játék képe, pályára lépett a 196 centiméteres Kieffer Moore, aki jelentős problémát okozott az Egyesült Államok középső védőinek a levegőben. Wales folyamatosan beadásokkal próbálkozott, s a 64. percben nagyon közel került az egyenlítéshez – egy szabadrúgás utáni kavarodásból Ben Davies fejelt, Matt Turner óriási bravúrral a léc fölé tolta a labdát. A szögletből újabb óriási helyzet alakult ki, Moore nagyon kevéssel csúsztatott a kapu fölé.

Tizenöt perccel később Walker Zimmerman – kissé felelőtlenül – felrúgta Gareth Bale-t a tizenhatoson belül, a 33 éves rutinos támadó pedig védhetetlenül lőtt a kapuba büntetőből, Turner hiába vetődött a jó irányba. 1–1

Óriási volt az iram az utolsó percekben is, ám egyik csapat sem tudta megszerezni a győztes gólt, így maradt a döntetlen.

A második körben az Egyesült Államok Anglia ellen játszik, míg Wales Iránnal találkozik.

Forrás: nso.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!