Foci Vb 2022

2022.11.29. 12:56

Sporttörténelmet írtak Katarban a magyarok

A kilenc évvel ezelőtti meccs különlegessége volt, hogy először engedtek be férfiakat nők összecsapására nézőnek.

Dr. Gavalla-Kulcsár Judit már asszisztált Dohában 

Fotó: mlsz.hu

A Perzsa-öböl szívében elterülő Katar körülbelül kilenced akkora, mint Magyarország. Keleten Szaúd-Arábia és Bahrein, nyugaton az Egyesült Arab Emirátusok a szomszédja. A világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgázkészletével bíró országban közel két és fél millióan laknak, a zömük, több mint kétmillióan külföldről emigráltak, a több mint 300 ezer helyi lakos pedig magas életszínvonalon él. Katar az az ország, ahol a legalacsonyabb a természeti katasztrófa valószínűsége a világon. Még 2010 decemberében kapták meg a lehetőséget arra, hogy ott rendezzék meg a 2022-es, 22. labdarúgó-világbajnokságot. A vb történetében soha nem voltak még ennyire közel egymáshoz a különböző stadionok. 

A bevándorlás dinamikáját hűen tükrözi, hogy amíg 2003-ban az ország lakossága nem érte el a 700 ezer főt, addig mostanra ez a szám a három és félszeresére nőtt. A legtöbb vendégmunkás  Indiából és Nepálból érkezett a stadionok építésére.

Kilenc éve a közel-keleti ország női labdarúgó-válogatottja negyedik nemzetközi mérkőzését játszotta Dohában. Akkor vezette először FIFA-bíró a találkozójukat Gaál Gyöngyi személyében, asszisztensei dr. Gavalla-Kulcsár Judit és Török Katalin voltak. Az ellenfél Nepál együttese volt, a dél-ázsiai együttes Sajana 2, Anu, Niru, Chandra és Pramila találatával simán győzött. Az 1300 néző kifejezetten jó hangulatot teremtett a fővárosi stadionban. A meccs különlegessége volt, hogy először engedtek be férfiakat nők összecsapására nézőnek.  

– Emlékszem, a nézők 90 százaléka nepáli vendégmunkás volt, ezért Dohában végig a „Nepal” szót skandálták. Biztonságos ország Katar, mivel az őslakosok jómódúak, a vendégmunkások pedig ha bármilyen szabálysértést követnek el, kiutasítják őket onnan. Az ételek finomak voltak, jólestek a nagy melegben volt – említette az ibrányi kötődésű FIFA-asszisztens, dr. Gavalla-Kulcsár Judit.

Dr. Gavalla-Kulcsár Judit (jobbra)
Fotós: mlsz.hu

– Nem lepődtem meg azon, hogy nem jutottak tovább a csoportjukból a katariak a mostani világbajnokságon. Kedvenc válogatottam nincs, én a játékvezetőknek szurkolok. Úgy látom, eddig remekül kézben tartják a meccseket, és a videóbírós rendszer is megfelelően vizsgázott. 

Dr. Gavalla-Kulcsár Judit történelmet írt azzal, hogy 2009. május 1-jén a Kecskemét–REAC meccsen hazánkban elsőként kapott szerepet női asszisztensként a férfi NB I-ben. Pályafutása csúcsának a 2016-os Wolfsburg–Olympique Lyon női Bajnokok Ligája-finálét tekinti, amelyen lengethette a zászlót. 

LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!