Foci Vb 2022

2022.12.01. 15:53

Ecuadorban imádják a futballt az emberek

Hatalmas volt a boldogság a dél-amerikai országban, amikor a nyitómeccsen legyőzték a házigazdákat.

Valenciát háromszor ölelgették a társak a gólja után 

Fotó: AFP

Már a világbajnokság nyitómérkőzésének 3. percben gólnak örülhettek az ecuadoriak Enner Valencia közeli fejese után, ám hamar lefagyott a mosoly az arcukról: a VAR jelezte, les előzte meg a találatot. A Fenerbahce csatárának nem vette el a kedvét a videobíró, előbb a 16., majd a 31. percben is betalált az Al-Bajt Stadionban. A támadó különleges erénnyel büszkélkedhet, elvégre ő szerezte Ecuador legutóbbi góljait a világbajnokságokon. Nyolc éve Svájc ellen egyszer, Hondurasszal szemben kétszer talált be.

Az A-csoport 2. fordulójában a hollandok ellen mérkőzött Gustavo Alfaro szövetségi kapitány gárdája, és bár a 6. percben Gakpo révén még vesztésre álltak, a 49. percben menetrendszerűen beköszönt Valencia. Az értékes 1-1 éltette a továbbjutási reményeket. Szenegál ellen a döntetlen is elég lett volna a kiesés elkerüléséhez. Ismaila Sarr büntetőből szerzett góljára (44.) Moises Caicedo válaszolt (67.), de 3 perccel később Kalidou Koulibaly révén újra az afrikaiak vezettek, és az eredmény már nem változott. Ecuador Katart megelőzve, csoportharmadikként búcsúzott a vb-től.    

Dr. César Ivan Alvarez nemrégiben egy hetet töltött a Nyíregyházi Egyetemen. Az quitói University of Politechnik Salesiana geográfusa és profi távérzékelő adatelemzője vérbeli futballrajongó.

– A labdarúgás fontos szerepet játszik Ecuadorban. Most is megállt az élet, amikor a válogatott a világbajnokságon játszott. Jó esélyünk volt arra, hogy bejussunk a második körbe, mert csapatunkban olyan új korú játékosok szerepelnek Európában, mint például Moises Caicedo és Pervis Estupinan Brightonban, vagy Piero Hincapie a Bayer Leverkusenből. A csatárunk, Enner Valencia a Fenerbahce erőssége. Ecuadorban a legtöbben azért szeretjük a focit, mert ki tudjuk mutatni a szenvedélyünket, és elfelejtjük a mindennapi életünk néhány problémáját. Mindez lehetővé teszi, hogy élvezzük ezt a csodálatos játékot. 

Cesar Ivan Alvarez 
Fotós: Dr. Szabó Sándor archívuma

LTL

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!