VB

2022.12.03. 18:54

Hollandia az első negyeddöntős

A holland válogatott érvényesítette a papírformát, 3-1-re legyőzte szombaton az amerikai csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében, ezzel elsőként jutott a legjobb nyolc közé.

Denzel Dumfries szerezte a hollandok utolsó találatát

Fotó: AFP

A katari világbajnokságon pénteken befejeződtek a csoportküzdelmek, így kialakultak a nyolcaddöntők párosításai. Szombaton délután az első nyolcaddöntőben Hollandia és az Egyesült Államok találozott.

Támadólag lépett fel az amerikai válogatott, melyben Pulisic – aki az irániak elleni, keddi csoportmérkőzésen szerzett kismedencei zúzódásából felépült annyira, hogy pályára léphetett – már a harmadik percben nagy helyzetbe került: egyedült állt Nopperttel szemben, de kihagyta a gólszerzési lehetőséget. A hollandok viszont éltek az első komoly esélyükkel, egy mesterien felépített, húsz passzból álló támadást zárt le pontosan Depay.

Vezetése birtokában az európai csapat átengedte a területet az amerikaiaknak, akik agilisan futballoztak, de nem tudtak több veszélyt teremteni ellenfelük kapuja előtt. A holland védelem a mérkőzés eleji megingása után stabilan működött, a szórványos ellentámadások pedig esélyt jelentettek az előny növelésére. A félidő vége felé nyomást helyeztek a holland kapura az amerikaiak, távoli, pontos lövésük is akadt, a pihenő előtt mégis nőtt a hátrányuk, a hollandok az elsőhöz hasonló gólt szereztek a ráadásban Blind révén.

A második félidőre a holland válogatott kettő, az amerikai egy helyen változott, a tempó viszont maradt, amilyen az első játékrészben volt. Élénk iramban futballoztak a csapatok, negyedóra elteltével "megszűnt" a középpálya, ebben a szakaszban mindkét fél gyorsan átjutott a túloldalra és többször veszélyeztette ellenfele kapuját. Fél óra elteltével a felelőtlenül hazapasszoló Depay lövetett majdnem gólt Wrighttal, de a cserecsatár hibázott. Pár perccel később viszont nagy szerencséje volt, Pulisic középre adásánál az ő lábfejéről pattant meg a labda úgy, hogy összejött az amerikai szépítés.

Nem sokáig örülhettek azonban a tengerentúliak, mert csakhamar visszaállt a kétgólos különbség, a második holland gól főszereplői hozták össze a harmadikat is, de fordított szereposztásban: ezúttal Dumfries volt eredményes. Végig nagy ambícióval játszottak az amerikaiak, de a helyzeteiket rutinosabban kihasználó hollandok megérdemelt győzelmet arattak.

Nyolcaddöntő

Hollandia–Egyesült Államok 3–1 (2–0)

Al-Rajján, Kalifa Nemzetközi Stadion. Vezette: Wilton Sampaio

Hollandia: Noppert – Timber, Van Dijk, Aké (De Ligt, 90+3.) – Dumfries, De Roon (Koopmeiners, a félidőben), F. de Jong, Blind – Klaassen (Bergwijn, a félidőben) – Gakpo (Weghorst, 90+3.), Depay (Simons, 82.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.

USA: Turner – Dest (Yedlin, 75.), Zimmerman, Ream, Robinson (Morris, 90+2.) – Musah, Adams, McKennie (Aaronson, 67.) – Ferreira (Reyna, a félidőben), Weah (H. Wright, 67.), Pulisic. Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter.

Gól: 1–0 Depay (10.), 2–0 Blind (45+1.), 2–1 H. Wright (76.), 3–1 Dumfries (81.)

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!