Foci vb 2022

2022.12.06. 18:47

Óriási marokkói csoda! Spanyolország tizenegyesekkel búcsúzott

A katari labdarúgó-világbajnokság utolsó előtti nyolcaddöntős mérkőzésén Marokkó tizenegyespárbajt követően verte meg Spanyolországot.

Nem bírtak egymással a piros mezes marokkóiak és a kék felsős spanyolok

Fotó: AFP

A spanyol válogatott úgy vágott neki a Marokkó elleni nyolcaddöntőnek, hogy tinédzser sztárjánal, Pedrinek volt a legtöbb sikeres passza a támadó harmadban a katari labdarúgó-vb-n. Az FC Barcelona játékosa 44 ilyen átadást jegyzett, a második helyen a Real Madrid fiatal franciája, Aurélien Tchouaméni és a délkoreai Hvang In Bom állt 33 sikeres támadópasszal.

A rengeteg passz és a labdabirtoklási fölény kedden is megvolt, csakhogy ebből nem nagyon adódott veszély. 25 percet és 56 másodpercet kellett várni Spanyolország első kapura lövésére a meccsen. Ez az 1966-os Argentína elleni mérkőzés után a második legkésőbbi első kapura lövése a csapatnak. Akkor 29 percet és 15 másodpercet kellett várni az első kísérletükre, s végül 2–1-es vereséget szenvedtek.

A spanyol válogatott csak egyszer találta el a kaput az első 45 percben – a vonatkozó statisztikai adatok gyűjtésének kezdete 1966 óta először fordult elő, hogy Spanyolország ilyen kevésszer lőtt kapura egy világbajnoki mérkőzés első félidejében.

A második félidőben is hasonló mederben teltek a percek, az afrikaiak ritkán jutottak labdához, akkor sem nagyon tudtak vele mit kezdeni. Marokkó mindenesetre úgy is nagyot küzdött, hogy egyre fáradtabb volt.

A ráadásban a spanyolok már ellenfelüknél négyszer többet passzoltak, mégis a piros mezeseknek voltak veszélyesebb megindulásaik, egészen hosszabbítás hosszabbításáig, amikor Sarabia éles szögből lőtt kapufát. A felek végül az utolsó momentumokat is megúszták kapott gól nélkül, így jöhetett a torna második tizenegyespárbaja. Rossz jel volt a spanyoloknak, hogy ilyet az eddigi négy alkalomból (világbajnokságon) csupán egyet nyertek meg, még 2002-ben Írország ellen.

Kedden sem teljesítettek jobban, első három kísérletük kimaradt, ebből kettőt Jasszin Bunu védett ki. A negyedik körnek 2–0-val futottak neki, a Spanyolországban született, de marokkói válogatott Asraf Hakimi magabiztosan belőtte a maga tizenegyesét, így Marokkó győzött és a legjobb nyolcba jutott. Ellenfele a Portugália–Svájc összecsapás győztese lesz.

Óriási a marokkói öröm
Fotós: AFP

Labdarúgás: világbajnokság, nyolcaddöntő
Marokkó–Spanyolország 0–0 – tizenegyesek után 3–0
Al-Rajján, Egyetemvárosi Stadion, 44. 677 néző, v.: Rapallini.
Marokkó: Bunu – Hakimi, Agerd (el-Jamik, 84.), Szaissz, Mazraui (Attijat Allah, 82.) – Unahi, S. Amrabat, Amallah (Seddira, 82.) – Zijes, En-Nesziri (Szabiri, 82.), Bufal (Abde, 66.). Szövetségi kapitány: Valid Regrari.
Spanyolország: Unai Simón – M. Llorrente, Rodri, Laporte, Jordi Alba (Balde, 98.) – Gavi (Soler, 63.), Busquets, Pedri – Ferran Torres (N. Williams, 75.), Asensio (Morata, 63.), Olmo (Fati, 98.). Szövetségi kapitány: Lius Enrique.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!