VB

2022.12.08. 07:45

Utolsó fejezet

Elérkeztünk a VB elődöntőkhöz.

Pusztai Sándor

Ronaldo

Forrás: Getty Images

A korábbi megállapítások és jóslatok megállták a helyüket, a sorból csak a spanyolok kiesése lóg ki. Ezt egy kicsit elemezzük ki. Marokkó egy erős, és gyors játékosokból álló csapat. A 4-5-1 felállásuk a tolódásos védekezéssel és azzal, hogy a labdás emberre azonnal 2-3 védő ront rá, sikeresen szétzilálták a spanyolok unalmas passzait. Az, hogy az európaiak a büntetőket elhibázták, tisztán a gyenge mentalitásra utal. A büntetőknél a játékvezetők mindig akkurátusan elmagyarázták a kapusoknak, hogy csak a vonalon mozoghatnak. Valahogy az kimaradt, hogy a rúgó játékos meg ne trükközzön, elvileg folyamatos mozgással hajtsa végre a lövést. Nem ez volt a spanyol játékosok hibája. Nem döntötték el, hogy kivárják a kapus mozgását, és úgy lőnek kapura, vagy valamelyik sarkot előre kinézve erőből lőnek. A kapusnak a sarokra tartó labda esetén (a kapu 7.32 m) több, mint 3.5 métert kell megtenni a mentéshez. Ha a labdát a rúgó játékos 90km/ó-val rúgja el, az 25 m/sec, azaz a 11 méterre letett labda fél másodpercnél rövidebb idő alatt ér az alapvonalig. Ennyi idő alatt kellene a kapusnak 3.5 métert repülnie. Csak akkor lehet sikeres, ha a rúgó pontatlanul vagy gyengén lő.

Az egyik ágon megismétlődik az 1978-as VB döntő, Hollandia Argentínával harcol. Egy arany és egy ezüst érmes csapat. Ez a leosztás hasonló az ág másik két résztvevőjénél. Brazília korábbi arany, Horvátország az utolsó ezüst érmes. Vajon a szambás fiúk, vagy a masszív erőnléttel rendelkező de dögunalmas focit játszó szomszédaink jutnak előrébb? A szurkolók nyilván a dél-amerikai csúcsrangadót néznék szívesen. A másik oldalon az angolok és a franciák ugyancsak nyertek már aranyérmet. Ott az alsó ágon a feltámadó portugálok és az eddig 1 gólt kapó Marokkó harcolhat. Goncalo Ramos személyében új portugál csillag került a foci egére. Miután Cristiano Ronaldo helyén játszik, nevezhetnénk akár GR7-nek is – ez vicc volt tessék picit kacagni.

Azért lett utolsó fejezet az írás címe, mert szerencsére mind a négy elődöntő győztesei esélyesei lehetnek a végső sikerre, így nem kell azt látni, hogy az egyik csapat rohamoz, a másik meg bunkerben védekezik.

Végezetül egy becsapós kérdés, és utána a válasz. Melyik nemzet focistái emelhették legtöbbször magasba a sok helyen a szurkolóknál másolatban látható világkupát?

Aki rávágja, hogy az ötszörös világbajnok Brazília, az téved. A helyes válasz a már kiesett Németország. Ugyanis ők 3-szor, Franciaország, Argentína és Brazília 2-2 alkalommal emelhette fel a kupát. Azért, mert az első kupát, aminek Jules Rimet volt a névadója, a harmadik didadal után Brazília örökre megkapta, és akkor készítették (1974-ben) a mostani kupát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!