Foci Vb 2022

2022.12.02. 07:00

Vajon Ronaldo ma beéri Eusébio rekordját? - Mutatjuk a Vb pénteki párharcait!

Egy hely kiadó a H csoportban a portugálok mellett

Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

Három csapat küzd meg egy továbbjutó helyért a katari labdarúgó-világbajnokság H csoportjának pénteki zárókörében.

Az első két meccsükön győztes, így biztos továbbjutó portugálok helyzete a legegyszerűbb a négyesben: Fernando Santos akár pihentetheti is kulcsjátékosait a Koreai Köztársaság csapata ellen, pontszerzés esetén ugyanis biztos együttese csoportelsősége, melyet még vereséggel is megszerez, amennyiben a másik találkozón nem ghánai siker születik. Sőt, még utóbbi esetben is, a gólkülönbség megfelelő alakulása esetén.

A 68 esztendős szakember azonban még közel sem könyvelte el az első helyet.

"Ez még egyáltalán nem biztos, az elsőségért fogunk harcba szállni, és nem csupán Brazília miatt" - utalt Santos arra, hogy az első pozíció megszerzésével jó eséllyel elkerülhetik a nyolcaddöntőben a G csoportot hozzájuk hasonlóan vezető, a vb egyik legnagyobb favoritjának tartott dél-amerikaiakat.

Annál nagyobb a tét a dél-koreaiaknak, akik eddig egy pontot zsebeltek be - az Uruguay elleni könnyen felejthető gól nélküli döntetlennel -, így csak győzelemmel lenne esélyük a nyolcaddöntős szereplés kiharcolására. Ehhez még a Ghána ellen mutatottnál is hatékonyabb támadásokra, valamint a nyitókörös szervezett védekezésre lesz szükségük a 2016-os Európa-bajnok ellen.

Cristiano Ronaldo várhatóan ismét minden lehetőséget megragad majd, hogy kilencedik vb-gólját is begyűjtése, ezzel utolérné az eddigi legeredményesebb portugált, a csak az 1966-os tornán pályára lépő Eusébiót.

A két együttes a 2002-es vb-n szintén a csoportkör végén találkozott egymással, akkor az emberelőnyben futballozó társházigazda dél-koreaiak 1-0-s sikerükkel az élen végeztek a kvartettben, a luzitánok számára pedig véget ért a torna. Azon a mérkőzésen játszott Paulo Bento, aki jelenleg dél-koreai szövetségi kapitány. A pénteki találkozón azonban nem ülhet a kispadra, mivel az előző körben, már a lefújást követően heves reklamálásért piros lapot kapott, így a másodedző Sergio Costa helyettesíti majd.

A még kiadó nyolcaddöntős helyért zajló versenyfutásban a három ponttal rendelkező Ghána áll a legjobban, ellenfele al-Vakrában az egypontos Uruguay lesz. Van mit törlesztenie az afrikai csapatnak, mivel 2010-ben rendkívül emlékezetes módon búcsúzott a negyeddöntőben Luis Suárezékkal szemben. Az 1-1-es rendes játékidő után a hosszabbítás hajrájában a csatár a gólvonalról kézzel ütötte ki a labdát egy fejes után, megérte azonban számára a piros lap: Asamoah Gyan büntetőből a felsőlécet találta el, a tizenegyespárbajban pedig az uruguayiak kerekedtek felül. Uruguay számára most kizárólag a három pont jelenthet továbbjutást, míg Ghána döntetlennel is továbbléphet a 16 közé.

A Koreai Köztársaság-Portugália találkozót az M4 Sport, a Ghána-Uruguay mérkőzést pedig a Duna World közvetíti élőben.

H csoport, 3. (utolsó) forduló:

Koreai Köztársaság-Portugália, al-Rajjan (Egyetemvárosi Stadion) 16.00
Ghána-Uruguay, al-Vakra 16.00

G csoport: 

Kamerun–Brazília, Luszail 20.00
Szerbia–Svájc, Doha (974 Stadion) 20.00

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!