Friss hírek

2006.12.10. 15:53

Parlamenti döntés előtt a szociális segély módosítása

<p>Hétfőn dönt a parlament a szociális segélyezés megváltoztatásáról. A tervezett módosítással ösztönözni szeretnék a rászorulókat, hogy állami támogatás helyett munkából éljenek. 7 ezer családnak jelenthet ez változást.</p>

Januártól lesz felső határa a szociális segélynek, egy családban ez maximum a nettó minimálbér lehet ( most ez 53.915 forint) és legalább az egyik felnőttnek közcélú munkát kell végeznie - ha a parlament hétfőn elfogadja az erről szóló törvéymódosítást.

Jelenleg 158 ezer család kap rendszeres szociális támogatást, körülbelül 7 ezren a minimálbérnél többet - mondta a Független Hírügynökségnek Forgó Györgyné a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára.

A törvénymódosítással egybenyitják a segélyezési és közcélú foglalkoztatási kasszát, és a jövőben az önkormányzat személyre szólóan ajánlhat fel közcélú munkát az addig segélyen élőknek. Ha az ezért adható bér kisebb a segély összegénél, azt ugyancsak szociális juttatással egyenlítik ki. Ha az érintett nem fogadja el a felkínált munkát, nem kap segélyt sem.

További változás, hogy az önkormányzat dönthet úgy, a gyermekek után fizetett segély felét természetbeni juttatásként folyósítják, például ruhát, iskolai étkezést fizetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!