Friss hírek

2010.10.04. 17:59

VÖRÖSISZAP - Megszűnt a vörösiszap áradat utánpótlása

<p>Kora estére megszűnt a vörösiszap utánpótlása, a timföldgyár üzemeltetője szerint a kolontári zagytározóból további szennyező anyag kijutására nem kell számítani - tájékoztatott hétfőn kora este az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Az OKF legfrissebb információi szerint az érintett települések közül Somlójenő már nincs közvetlen veszélyben.</p>

A vörösiszap tározó oldala délután fél egy körül szakadt át, hét település került veszélybe, a leginkább Kolontár és Devecser volt veszélyeztetett. A vörösiszap áradása miatt a közeli vasútvonalon is szünetel a közlekedés.

A katasztrófa elhárításában a tűzoltók, katonák, mentők, rendőrök, a katasztrófavédelem és a polgári védelem, illetve civilek vesznek részt, több mint 400 emberrel.

Legalább hatvanan sérültek meg

A második veszélyességi kategóriába sorolt erősen lúgos és nagy mennyiségű nehézfémet tartalmazó vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke. Maró hatása van, a bőrre, szemre kerülve égési sérüléseket okozhat. Aki érintkezik vele, bő vízzel mossa le az érintett testrészt és a ruházatát cserélje le, illetve forduljon orvoshoz.

A katasztrófában eddig egy ember meghalt, többen eltűntek, legalább 60 ember megsérült, közülük többen súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az eddigi mérések alapján nincs emberi életet veszélyeztető sugárveszély.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!