Gazdaság

2017.12.28. 09:22

A női egyenjogúsági küzdelmek eredménye

Manapság teljesen egyértelmű számunkra, hogy a nők is épp úgy dolgozhatnak, akár a férfiak. Olyan pozíciókat is betölthetnek, mint a férfiak, akár vezetői, igazgatói pozíciót.

Manapság teljesen egyértelmű számunkra, hogy a nők is épp úgy dolgozhatnak, akár a férfiak. Olyan pozíciókat is betölthetnek, mint a férfiak, akár vezetői, igazgatói pozíciót.

Természetesen a nők és férfiak közti viták egyáltalán nem ritkák, ha arról van szó, hogy lehetnek-e egyenjogúak. A férfiak többségének sérti a becsületét már a gondolat is, illetve az, hogy a nő nem tőle függ, nem érte van, hanem saját magáért. A probléma ott gyökerezik, hogy régen a nők egyáltalán nem dolgozhattak, az volt a „dolguk”, hogy otthon maradjanak, gyermeket neveljenek, a háztartást vezessék, a férfi pedig a családfenntartó szerepet töltötte be. Így a nő teljesen a férfira volt utalva, ezzel birtokolhatta a férfi az asszonyát, hiszen nélküle nem lett volna képes létezni. Az igazság az, hogy a mai világban is hasonló helyzet áll fenn, azzal a különbséggel, hogy most már a dolgozó nőnek is szüksége van a dolgozó férfira, a megélhetés érdekében. Van, hogy valaki azért vállal munkát, hogy független legyen, önálló anyagilag is, és van, ahol a férj keresete nem elég az életszínvonal biztosításához. A gyermekvállalás is nagy költségeket felemésztő folyamat, amely miatt nagyon fontos, hogy két kereső fél legyen. Sajnos mióta a nők is képesek pénzt keresni, csökkent a férfiakra nehezedő nyomás, és páran olyannyira elkényelmesedtek, hogy a nő tartja el őket. Ez egy rosszabb véglet, de olyan is akad, aki kifejezetten dühítőnek találja, hogy elveszik a hatalmát, hogy már nincs rá akkora szükség. Egyénfüggő, hogy ki mit vár el az élettől, aki önálló szeretne lenni, azt teszi, aki egy férfitól szeretne függni, az csakis a pénzre hajt, amely sok alkalmi kapcsolatot jelent, többségében a vége egy nem kívánt terhesség és busás tartásdíj fizetése lesz, amitől aztán évekig szenvedhet a férfi. De mivel a férfiak nagyon kedvelik a szép lányokat, a veszély fenn áll örökké. A felszínes kapcsolatok miatt a csonka családokban felnőtt gyermekben is egyfajta hasonló felfogás alakulhat ki, valamelyik szülő rossz példáját követheti.

A nők kezdetben nem tanulhattak, a házban kellett tartózkodniuk, ami ahhoz vezetett, hogy a pénzkereset elképzelhetetlen volt. Amikor az olvasást megengedték nekik, kiművelték magukat, írók és művészek lettek, de iskolába nem járhattak. Saját főiskolát alapítottak, könyveket írtak a nők egyenjogúsága érdekében, a radikális eszmék pedig elősegítették a terjedést. Orvosi diplomát szereztek páran, a krími háború idején pedig Florence Nightingale munkássága emelte az ápolónői munkát magas ragúvá, szakmává. Persze mocskos munkákat is végeztek, bányákban például, de a háború miatt kivonult férfiak egyet jelentettek a kivonuló munkaerővel, így helyettesíteni kellett őket. A nők a hadiiparban is dolgoztak, így lassan elterjedtek minden iparágban, minden területen. Idővel a nőiesebb szakmák is kialakultak, amelyek eddig csak otthoni tevékenységeknek minősültek. A mosás, a varrás is fejlődött, varrodák, mosók épültek. A férfias szakmák nagy részéből azonban továbbra is ki voltak tiltva. Amikor az irodák jelentősége megnőtt, elnőiesedett szinte azonnal, az irodisták mind nők voltak.

Szerencsére a mai munkavállalás már könnyen, problémamentesen megoldható, az álláshirdetések könnyen elérhetőek, például a www.nagykanizsaallas.hu weboldal számos munkaajánlatot kínál. Ma már a nők is lehetnek mérnökök, agrármérnökök, építőmérnökök, inkább a gazdasági területekhez van több érzékük. Persze a kreativitást igénylő és összetett feladatokhoz is éppen olyan tehetségesek, ha nem tehetségesebbek, mint a férfiak.

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!